Hos Lærke og Morten Kure Kattenhøj i Aalborg har stort set alle møbler og interiør en historie eller et minde, og det er med til at skabe et hyggeligt hjem et sted, hvor de i første omgang slet ikke havde lyst til at bo.
Det var ikke kærlighed ved første blik, da Morten og Lærke Kure Kattenhøj i efteråret 2019 flyttede ind i Da Vinci Parken i Aalborgs østlige del. Heller ikke selvom ejendommen ligger praktisk tæt på universitetet, hvor Morten arbejder som projektleder.
”Vi plejede at køre forbi på vej til universitetet og syntes, at området så så kedeligt ud. Det var bestemt ikke et sted, vi kunne se os selv bo, men vi havde venner, der boede her, og lejlighederne var gode og til at betale, så vi kunne spare op til et hus,” siger Lærke, der er 35 år og psykolog i Aalborg Kommune, hvor hun arbejder med stresshåndtering.
Læs også: Find dig selv: Hvilken nabotype er du?
I dag har hun og Morten ændret mening, for den 104 kvadratmeter store lejlighed er blevet et hjem.
”Vi fandt hurtigt ud af, at her er masser af grønne områder, ingen trafik og et veludviklet stisystem, som fører til utrolig mange legepladser. Vi er rigtig mange børnefamilier i området,” siger Lærke.
Fra pendlertilværelse til egen have og højbede
Parret mødte hinanden for syv år siden, da de begge boede i Aarhus og arbejdede i Aalborg. Før sønnen Lauges fødsel for tre år siden pendlede de den 120 kilometer lange tur til Aalborg.
”Det havde sine fordele, for hvor mange par har tre timer dagligt, hvor de snakker med hinanden? Men det var ikke holdbart, da vi blev forældre,” konstaterer Morten, der er 44 år.
Pendlertilværelsen blev afløst af en lejlighed på Marie Curies Allé. Først en med altan, og sidste sommer flyttede familien fra første sal og ned i en stuelejlighed med en lille have. Her er der plads til både legehus, højbede, insekthotel og udgang til legepladsen, som flittigt bliver benyttet.
”Det er nærmest som at bo i et rækkehus,” siger Lærke.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Ugler, brætspil og lilla drager
Fra terrassen er der udsigt til grønne marker, fuglefløjt og blå himmel. Familien har set fasaner, harer, en vandrefalk, og der er spottet tre forskellige fuglearter på foderbrættet.
”Jeg kunne nu godt tænke mig at se nogle flere forskellige fugle,” siger Morten.
Læs også: Sådan kan du spare på energien
Et kig på parrets reol afslører, at han er meget fugleinteresseret. Øverst på samme reol troner en udstoppet ugle. Det er Lærkes og absolut ikke den eneste af slagsen.
”Jeg har samlet på ugler, siden jeg var tre år, og har over 300. Vi har ikke plads til dem, så lige nu er de opmagasineret hos min mor. Men jeg skal have dem hjem, når vi engang får mere plads,” siger hun.
Uglerne findes i alle materialer, og mange bærer på minder.
(Artiklen fortsætter under billedet)
”Uglerne er en måde at mindes ting, personer og steder, som måske ellers var blevet glemt. Jeg er skrækkelig sentimental og har svært ved at skille mig af med en ting. Hos os er en lampe ikke bare en lampe. Stort set alle vores ting har en betydning, og vi har nok begge et samlergen,” siger Lærke.
Mortens samlergen ses i de mange brætspil, der fylder en hel reol i soveværelset, mens Lærkes samling af garn er henvist til kælderen. Hun hækler meget og er i gang med at lave en to meter lang lilla drage til Lauge.
”Jeg bliver forhåbentlig færdig, før han bliver konfirmeret,” griner hun.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Blev adopteret af en masai-stamme
Lejligheden vidner også om, at parret rejser meget. Morten er så berejst, at han blev optaget i De Berejstes Klub. Morten har i flere omgange boet i udlandet så forskellige steder som Grønland, New Zealand og Kenya, hvor han boede i to år og blev adopteret af en masai-stamme.
”Når jeg flytter ud af Danmark, har jeg min bogsamling og mit køkkenudstyr med, for det er med til, at jeg føler mig hjemme det nye sted,” siger Morten.
Læs også: Kickstart havesæsonen
Udover magneter fra alverdens lande på køleskabet, hænger der spyd fra Amazonas over sengen, mens puderne er fra Kirgisistan og Georgien, som Lærke og Morten besøgte for kort tid siden.
”Vi plejer også altid at tage et stykke julepynt med hjem til vores juletræ,” fortæller Lærke.
Der er et par år til Lauges skolestart, som er parrets deadline for, hvornår de vil slå sig ned permanent. Selv om de er blevet glade for Aalborg og hjemmet i Da Vinci Parken, trækker venner og familie i Aarhus.
Men det bekymrer ikke parret, som allerede har bevist at de er gode til at skabe et hjem, hvor de er – så længe der er plads til både garn, brætspil og 300 ugler.