Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Kickstart havesæsonen

Sommertiden er sat ind. Og det er nu officielt tid til, at du skal komme ud af busken for at gøre haven klar og spirende til foråret og sommeren.

Udgivet den 28. marts 2022

Hiv haveredskaberne frem og kickstart havesæsonen med disse gode råd, der danner afsæt for en flot plæne, spirende planter, hjemmeliv i forårssolen – og et opgør med havens ubudne gæster: dræbersneglene.

Fjern sporene af efterår og vinter

Vinteren har sat sit præg på både din græsplæne og bede. Start derfor med at rive græsplænen og samle alle de visne blade og grene, der har forsamlet sig i din have det sidste halvår. Ellers hæmmer det plænens vækst.

Spotter du mospletter i græsset, kan du med fordel rive det med op og i stedet give plads til, at græsset kan gro.

Mens nætterne stadig er kølige, bør du lade bladene forblive i dine bede. De visne blade forhindrer frostskader på nye skud, der ligger klar til at titte frem. Vent også til nattefrosten er helt væk, før du nedklipper dine stauder.

Nu skal du slå græs og gøde

I slutningen af marts og starten af april begynder græsplænen langsomt at vokse. Det betyder, at det snart er tid til årets første græsslåning. De første gang, du slår græsset, bør du ikke klippe det for lavt (ikke længere ned end cirka fire centimeter).

Læs også: Heimstadens tomatskole

Du kan i samme ombæring også rive græsplænen fri for mos og give den en omgang organisk gødning for at give plænen næring til at vokse sig sund og grøn – ligesom en omgang kalk begrænser mængden af mos fremadrettet.

Lug før det spreder sig

Sammen med græsset, begynder ukrudt også at vokse frem i løbet af de første forårsmåneder. Det er en god idé at bekæmpe det tidligt, inden det får rigtigt fat – og så sparrer en tidlig indsats dig for både tid og frustrationer senere på sæsonen.

Når frosten er væk, kan du sætte i gang med at luge. Husk at fjerene hele roden. Ellers vil ukrudtet igen vokse og sprede sig.

Til kamp mod de ubudne gæster

Foråret er også lig med sæson for dræbersnegle – nu er det nemlig ved at være varmt nok til, at sneglene begynder at vokse og formere sig.

Hvis du spotter snegleæggene tidligt på foråret, kan du nemt samle dem ind. Ellers er kaffegrums et vidundermiddel mod de ubudne gæster:

Dræbersnegle bryder sig ikke om lugten af kaffe – og desuden indeholder kaffegrums koffein, som er giftigt for visse insekter og snegle.

Strø blot kaffegrums ved og omkring dine planter og bede, eller hvor de ellers måtte befinde sig, så går myrer, snegle og andre insekter sandsynligvis udenom din have.

Du kan også indhegne køkkenhaven med sneglehegn, så du kan have dine grøntsager i fred.

Kom så småt i gang med køkkenhaven og forspiring

Fyld haven med smukke forårsfarver: Fik du ikke plantet løg i haven i efteråret, kan du ‘snyde’ dig til spirrende forårsblomster som krokus, tulipaner og iris i krukker.

Hvis der kommer nattefrost, kan du nemt bære krukkerne i læ mod huset og eventuelt dække dem ind i en frostpose.

Gør køkkenhaven klar til sæsonen og planlæg, hvad havens ‘tag-selv-bord’ skal byde på i år. Du kan allerede nu så persille og purløg, ligesom kartoflerne kan sættes til forspiring.

Læs også: Mød naboen: Historisk vingesus ved søerne i København

Når jordtemperaturen når cirka fem grader, kan du sætte salat, spinat, løg, majroer, radiser, dild og pastinak. For øvrige grøntsager, blomster og planter, bør du vente, indtil nattetemperaturen er over otte grader.

Det er vigtigt, at du husker at vande. Nyspirede grøntsager og blomster er i stor risiko for at udtørre – derfor skal vi huske at vande dem og holde dem fugtige.

Gør klar til at indtage terrassen

Har du træterrasse bør du vaske den grundigt ned med vand – men vent med at oliere træværket, til det er blevet mere tørt og varmt, f.eks. i maj.

Stenterrasser kan kræve en anelse mere knofedt: Fjern ukrudt, mos og andet skidt i fugerne ved at ‘kratte det op’. Drys herefter med fugesand, og fej over med en grov kost. Efter førstkommende regnskyl kan du vurdere, om der er brug for en tur mere for at fylde fugerne ud.

Indtag terrassen med et stole eller en solbænk, en lun plaid, kaffe i koppen og en god lydbog i ørene.

Rigtig godt forår!