Et af de mest effektive værn mod indbrudstyve er et godt – og årvågent – naboskab. Og med Nabohjælp kan op mod hver femte indbrud undgås.
I Danmark oplever vi tre gange så mange indbrud i vores private hjem sammenlignet med lande som Norge, Sverige og Tyskland.
Selvom antallet af indbrud er faldende, er det stadig et emne, der påvirker danskernes følelse af tryghed negativt.
Hele 41% af danske husejere over 25 år har oplevet at få indbrud eller indbrudsforsøg i deres nuværende eller tidligere bolig – og det det påvirker deres tryghed og livskvalitet negativ. Det viser tal fra Realdania.
Ingen bør føle unødvendig utryghed over risikoen for indbrud i deres hjem. Derfor sætter vi hos Heimstaden fokus på, hvad du selv kan gøre for at forebygge indbrud – og hvad du kan gøre sammen med dine naboer.
Forebyg dig til øget tryghed
Et af de mest effektive og veldokumenterede midler mod indbrud er at sikre vinduer og døre:
Åbne vinduer og døre en direkte invitation til at invitere tyvene inden for – Det er særligt vigtigt at huske i sommerperioden, hvor man kan blive fristet til at lade vinduerne stå på klem, mens man er ude af huset. Det gælder også, selvom du bor på 1. sal.
At andet effektivt middel er at sikre, du lukker hoveddøren når du går ind og ud ad trappeopgangen – og hilser på dem, du møder, på fællesarealer som opgang, kælder og gård, så de føler sig set.
Læs også: Forebyg indbrud i ferien – alliér dig med naboen
Indbrudstyven vurderer nemlig løbende deres opdagelsesrisiko og bryder sig ikke om at blive set eller hilst på.
Skal du på weekendtur eller ferie, kan det være en god idé at rulle ned og pakke væk, så der ikke er direkte kig til Verner Panton-lampen, computeren eller smykkeskrinet.
Efterlad eventuelt lidt ’rod’ i stuen – og har du ikke digital lysstyring i loftslamperne, kan du f.eks. bede naboen tænde lys, når han eller hun måske alligevel skal ferievande dine blomster?
Bor du i hus eller rækkehus, kan det i det hele taget være en god idé at bede naboerne holde øje med dit hjem, smide affald i din skraldespand, tømme din postkasse, benytte din indkørsel og evt. skovle sne.
Alliér dig med naboerne – bliv nabohjælper
Netop et aktivt naboskab er et af de mest effektive og forebyggende elementer til at undgå indbrud. Et nabolag, hvor der er liv og hvor naboerne holder øje med hinandens boliger, gør det mindre attraktivt at være tyv netop dér.
Undersøgelser viser, at aktiv nabohjælp kan være med til at afværge op mod hver femte indbrud.
Hos Heimstaden mener vi, der er mange fordele ved et godt naboskab – også når der er tyve på spil i nabolaget.
Derfor opfordrer vi beboere i vores lejeboliger at tilmelde sig Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd står bag sammen med Trygfonden og Realdania.
Om Nabohjælp
En nabohjælper er en borger, som samarbejder med sit nabolag, for eksempel om at advare om indbrud eller optakten til det.
En nabohjælper udøver også feriehjælp med sine naboer, så der bliver holdt øje med husene i nabolaget, når man er på ferie.
Du kan læse mere om at være nabohjælper – og tilmelde dig – på: nabohjaelp.dk.
Husk at invitere dine naboer til at være med – jo flere I er, jo større er effekten.
Hvis I er flere end 25% husstande på ejendommen, som er tilmeldt Nabohjælp, opsætter Heimstaden Danmark nabohjælp-skiltning på ejendommen.
Læs mere på Heimstadens Hjælpecenter.
Vidste du at…
- I Danmark er der flere indbrud per indbygger end i Sverige og Norge til sammen
- Det typiske indbrud tager (kun) 3-4 minutter
- Nabohjælp, hvor naboer hjælper hinanden med at holde øje med mistænkelige personer og aktiviteter i området, kan forebygge op mod hvert femte indbrud
- To ud af tre indbrudstyve har oplevet at blive opdaget af en nysgerrig nabo
- Indbrudssikrede hjem smitter positivt af på ikke-indbrudssikrede hjem i lokalområdet. Indbruddet flytter altså ikke over til naboen, tværtimod.
Kilder: nabohjaelp.dk, realdania.dk/projekter/bo-trygt og dkr.dk/indbrud/nabohjaelp