Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Ekspert: Nabokonflikter påvirker dit helbred

Opstår en nabokonflikt, bør du arbejde for at løse den. For det er dårligt for dit helbred at være sur på naboen. Heldigvis er det nemmere, end du tror at løsne op for den fastlåste situation.

Udgivet den 23. juni 2020

Overboen spiller høj musik på alle tider af døgnet, og underboens hund gør, hver gang nogen åbner døren. Det lugter af røg fra ham på fjerde, og dem på tredje hamrer og borer for 37. weekend i streg.

Heldigvis kan de fleste af os rigtigt godt lide vores nabo. Endda så meget at vi, ifølge en undersøgelse fra Trygfonden, taler regelmæssigt med dem for hyggens skyld. Men når man bor tæt, som mange gør i byerne, opstår der uundgåeligt kontroverser fra tid til anden. Ligesom i familien.

Og det er der en god grund til, siger livsstils- og kommunikationsekspert, Julia Lahme:

“I udgangspunktet er det faktisk svært for os overhovedet at have naboer. For når man bor så tæt på hinanden, oplever man hinandens vaner, om man vil det eller ej. Der opstår kort sagt et kultursammenstød.”

Musik og småbørn
Vi er nemlig alle opdraget og opvokset på forskellig vis. Det gør, at vi agerer og ser på verden forskelligt. Noget andet er vores forskelle i livsstil. Nogen er singler og kommer sent hjem, andre har små børn og er derfor morgenmennesker. Og så er der dem, der elsker techno eller krydret mad.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Julia_Lahme_nabokonflikter_naboskab
I pressede situationer – som hjemmearbejde under Covid-19 – kan nabokonflikter spidse til, i følge Julia Lahme

“Vi er vokset op med hver vores kulturelle normer, og jo mere trængte vi bliver, des mere territoriale bliver vi. Hvis vi føler, at naboen går ind over vores space ved for eksempel at spille høj musik, kan vi ende med at føle, at vi mister vores ejendomsret,” siger Julia Lahme:

“Når kultursammenstødet mellem eksempelvis ham, der spiller høj musik og småbørnsforældrene opstår, kan et lille problem vokse sig kæmpestort, hvis man ikke løser det. For det er ofte de små ting, som driver nabostridighederne.”

Når linen bliver kortere
I særlig pressede situationer kan konflikten spidse til. Som fx under Covid-19, hvor mange har været tvunget til at være mere hjemme, har vi også været særligt eksponeret overfor naboerne. Pludselig har vi kunnet høre og se naboernes vaner og særheder, og pludselig har vi ikke kunnet slappe af på samme måde i vores hjem.

Læs også: Seks råd til at undgå nabokonflikter

“Vi skal ikke underkende, at det har været en stor mundfuld for mange af os. Overskuddet overfor vores naboers ageren kan derfor være endt på et meget lille sted. Måske vi endda er småhidsige på dem, og det kan blive en farlig cocktail, fordi vi godt samtidig kan være lidt høfligt afstandstagende og berøringsangste overfor vores naboer,” siger Julia Lahme.

Står du i en situation, hvor du er lidt mere end normalt irriteret på din nabo, tag sagen i egen hånd – og husk, at du ofte selv har en finger med i spillet. For har du f.eks. nogensinde sagt til din nabo, at det irriterer dig, når han spiller højt eller smækker med døren?

Vi har ikke valgt vores naboer. Så kommer du i en konflikt med en nabo, er det med et menneske, som du ikke har valgt til, og det er ekstra stressende.

“Dine naboer kan jo ikke vide, at de irriterer dig, hvis du ikke siger noget. Så tag brodden af konflikten og tal med dem. Gør du det, løser du hurtigt langt de fleste konflikter og får det gode naboskab tilbage,” forklarer Julia Lahme.

Nabokonflikter er værre end parkonflikter
Udover at det er frustrerende at være uvenner med naboen, kan det dog også være direkte sundhedsskadeligt. For folk, der er involveret i nabostridigheder har, ifølge et dansk forskningsprojekt, tre gange så høj dødelighed som konfliktfri mennesker.

Bag forskningsprojektet står lektor i socialmedicin, Rikke Lund fra Institut for Folkesundhedsvidenskab og Center for Sund Aldring, Københavns Universitet. I 11 år frem til midt 10’erne fulgte hun udviklingen for to grupper midaldrende danskere – en gruppe, der levede med konfliktfyldte relationer og en gruppe, som ingen konflikter havde.

Læs også: Mød naboen: 42 boliger, ét hjem

“Oprindeligt fokuserede vi på parforhold og den slags, men da vi nogle år senere dykkede ned i tallene, kunne vi til vores overraskelse se, at nabokonflikter bonnede mere ud end alle andre typer af konflikter,” siger Rikke Lund:

“Alvorlige konflikter med naboen kan kort sagt være dødelige. For stressen kan føre til klassiske stressrelaterede sygdomme såsom hjertekarsygdomme eller dårligt mentalt helbred.”

Forsøg at løse konflikten
Analyserer man på årsagen bag sammenhængen mellem nabostridigheder og højere dødelighed, handler det om, at stressniveauet simpelthen bliver højere. For mens et ”godt skænderi” med partneren til tider kan være befriende og rense luften, er det altid det modsatte med naboen.

“Vi har ikke valgt vores naboer. Så kommer du i en konflikt med en nabo, er det med et menneske, som du ikke har valgt til, og det er ekstra stressende. Samtidig omhandler konflikten det sted, hvor du netop skal stresse af – dit hjem – og ofte er du overladt alene med konflikten. Det er en usund kombination,” forklarer Rikke Lund.

 class=
Rikke Lund gennemførte i 2014 et stort studie af den sundhedsmæssige effekt af konflikter blandt naboer, familie og venner – Nabokonflikten er den værste.

Ifølge Rikke Lund drives konflikter af folks personlighed og overskud. Dermed kan en god snak løse det meste.

“Men hvis du har en nabo, der er så aggressiv, at en konflikt ikke kan løses ved en samtale, bliver du nødt til at søge hjælp eller i værste fald flytte. For dit helbred kan ikke tåle en vedvarende, alvorlig nabokonflikt,” siger Rikke Lund.