For Preben Brandt er hjem der, hvor han føler sig tryg og kan være sig selv. Efter at have boet 41 steder, har han endelig fundet sit hjem i Hostrups Have.
Preben Brandt har boet tre steder i Hostrups Have på Frederiksberg i løbet af de sidste 25 år. De sidste 17 år har han spenderet i den tre-et-halvt-værelses store lejlighed på tredje sal med sydvendt altan, som han rykker ud på i april og bliver på hele sommeren frem til oktober.
Men 17 år virker egentlig som kort tid, når man kigger rundt i lejligheden – Snarere virker det som om, at den 75-årige, tidligere speciallæge i psykiatri har boet her i en menneskealder. Ikke fordi her er rodet eller nedslidt, men fordi hvert et hjørne af de godt 100 kvadratmeter har personlighed. Prebens personlighed.
Efter et halvt liv som nomade, har jeg endelig slået rødder: Det er her på Frederiksberg, hvor jeg også er født, og det er Hostrups Have, jeg skal bæres ud fra.
Spisestuen, hvor han, på sin 75-års fødselsdag, havde 22 gæster til bords, har røde vægge, mens et gammelt chatol læner sig op ad kontorets grønne vægge. Glasset i de franske døre til stuen og køkkenet er malet i blå, gule og grønne farver, og hvor der ikke er bøger fra gulv til loft, hænger malerier, mens frodige planter slynger sig i vindueskarmene.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Det her er et hjem. Preben Brandts hjem. Og det eneste, der synes at mangle, er en kat, der boltrer sig spindende i sollyset på lænestolens nakkestykke. Preben ved det godt, men når kanariefuglene føltes som for stor en forpligtelse, vil en kat bestemt også være det, som han siger.
“For mig er et hjem der, hvor jeg er tryg. Ikke i forhold til indbrud og den slags, men dér, hvor jeg kan være med mine drømme, forestillinger, meninger, rammer, farver, bøger og malerier. Det er det sted, hvor jeg føler mig sikker, beskyttet; hvor jeg aldrig føler mig forladt, heller ikke når jeg er alene, fordi jeg ved, at jeg kan være mig selv her,” forklarer Preben.
På kompromis med indretningen
For nylig tjekkede Preben for sjov skyld borger.dk, for at se, hvor mange steder han egentlig har boet, inden han flyttede til Hostrups Have:
39 steder viste det sig – i løbet af 50 år. I villaer, lejligheder, i ejer- og lejeboliger overalt på Sjælland, mest i København og få gange også i Jylland, når han af og til skulle i tjeneste som psykiater. Hjem nummer 40, 41 og 42 har alle været i Hostrups Have.
“Da jeg så det, gik det op for mig, at jeg er kommet hjem. Efter et halvt liv som nomade, har jeg endelig slået rødder: Det er her på Frederiksberg, hvor jeg også er født, og det er Hostrups Have, jeg skal bæres ud fra,” siger han.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Preben har været gift tre gange. I en af de andre lejligheder i ejendommen boede han med sin ekskone, som han har to døtre med, og efter skilsmissen flyttede Preben Brandt over i den lejlighed, hvor han bor nu, for at gøre det nemt for døtrene at skifte mellem mor og far. Det krævede dog selvfølgelig kompromiser – også i indretningen.
“Et par af mine ekskoner har foretrukket hvide vægge. Det er der jo ikke noget galt med, men det har aldrig været mig. Når du til gengæld ser rundt her, ser du mig,” forklarer han:
“Når jeg selv kan bestemme, breder jeg mig og lader mit indre komme ud. Den her stil med farver, bøger, malerier og planter, har jeg altid haft med mig.”
Et varmt hjerte for de hjemløse
Omtrent samtidig, som Preben flyttede ind i Hostrups Have, startede han Projekt UDENFOR, der arbejder for at få hjemløse væk fra gaden. I 12 år var han direktør og efterfølgende arbejdende bestyrelsesformand. De sidste to år, siden han gik på pension, har han været menigt bestyrelsesmedlem. Så nu sidder han bare for bordenden derhjemme – “men det insisterer jeg til gengæld på,” griner han.
Over 25 år har Preben hyppigt mødt dem, der kaldes for gadens skæve eksistenser. Dem, det pæne borgerskab ikke vil lege med, og han har igennem dem lært, hvad det vil sige at have et hjem.
Preben Brandt har mødt manden, der havde så mange lommer i sit ene sæt tøj, at han kunne bære alle sine ejendele på kroppen. Han har kendt “Jens Jensen” med cpr-nummeret 010101-0101, som byggede sig et nyt hjem, da Københavns Kommune rev hans andet hjem – et blikskur, hvor indkøbscentret Fisketorvet nu ligger – ned.
Læs også: Fra hjemløs til et liv i egen bolig
Han har mødt posedamen Olga, som ved aftentid byggede sig en tryg hule i en trappeopgang på H.C. Andersens Boulevard, og den tidligere hjemløse, der endelig fik sig et fysisk hjem og i stedet begyndte at klunse alskens ting og sager, planter og dyr.
“I virkeligheden formår disse mennesker at skabe sig et hjem, selv om de ikke har en bolig, og det har jeg stor respekt for; jeg ved nu, hvad et hjem betyder. For selv om jeg er glad for at have et brusebad, toilet og køkken, ville det være forfærdelig trist, hvis min udlejer insisterede på, at jeg skulle have hvide vægge uden malerier. Så ville det ikke være mit hjem længere, ” forklarer Preben og fortsætter:
“Et hjem handler om meget mere end en bolig – det er det sted, hvor du finder din identitet. Se bare, hvor mange boliger, jeg skulle bo i, før jeg fandt hjem.”