Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Seks råd til at undgå nabokonflikter

Et dårligt naboskab er med til at ødelægge mange danskeres liv. Læs her, hvordan du kan afværge, at uenigheder udvikler sig til konflikter.

Udgivet den 23. juni 2020

Et dårligt naboskab kan forurene tilværelsen for os alle. Et godt – eller i det mindste tåleligt – naboskab kan omvendt gøre en væsentlig forskel i dagligdagen og løfter følelsen af at høre hjemme i din bolig og ejendom.

Her får du seks råd til at undgå nabokonflikter:

  1. Analyser konflikten og tag din del af ansvaret på dig
    Kom du til at svare – da naboen spurgte – at klaverspillet søndag morgen ikke generer dig, mens det i virkeligheden er ved at drive dig til vanvid? Så riv plastret af og sig det, fremfor at lade det vokse til frustration og beklagelse til andre – for din nabo spurgte dig jo netop, fordi han eller hun ønsker et godt naboskab.
  2. Kommunikation, kommunikation, kommunikation
    Små konflikter kan vokse sig kæmpestore, fordi vi ikke får taget snakken. Og det er spild af et potentielt godt naboskab. Så tal med din nabo. Det er en kliché, men kommunikation er bare vejen frem.
  3. Praktiser overbærenhed fremfor irritation
    Måske din overbo ikke ved, hvor meget det larmer, når deres toårige kører med legetøjsbilen på trægulvet tidligt lørdag morgen. Det skal i hvert fald være dit smilende, undrende og nysgerrige udgangspunkt, når du går op for at bede dem stoppe deres barn i at køre rundt med (den forbandede) vogn kl. 7.15 på en lørdag.

    Læs også: Find dig selv: Hvilken nabotype er du?


  4. Knus naboen med kærlighed
    Selv en svær konflikt kan løses med kærlighed. Men det kræver mange kopper kaffe i opgangen, og at du møder din nabo, hvor han eller hun er. Tag dog eventuelle konflikter i optakten og gør en indsats for at lære naboerne at kende bare en smule.

    Det hjælper at vide, at din nabo har nedsat hørelse, for så forstår du, hvorfor han automatisk smækker radioavisen op på niveau 117. Samtidig vil din nabo forstå, at det nok er lidt uhensigtsmæssigt, at radioen kører på højeste volumen hele dagen.
  5. Tag brodden af konflikten
    Jo mere du lader irritationen vokse, des sværere bliver det at genoprette det gode naboskab. Så fortæl din nabo, hvad der irriterer dig stille og roligt – eller spørg dem, hvad der er galt, hvis du fornemmer, at de er irriterede på dig. Tager du brodden af konflikten, er de fleste konflikter væk, før de får rigtig fat.
  6. Skab relationer
    Husk at hilse på dine naboer, smile og fra tid til anden spørge ind til hinanden. Har man først lært hinanden at kende, åbner det op for langt bedre dialog, naboskab – og måske endda venskab på matriklen.