Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Få bugt med genstridige pletter på tøjet

Rødvinspletter på den nye, fine kjole, gule plamager fra solcreme eller græspletter på børnenes tøj? Hjælpen er nær med disse skyts mod de genstridige pletter.

Udgivet den 20. november 2020

Du kender det sikkert. Du sidder med et glas rødvin i den ene hånd og en snack i den anden. Men med ét laver du en forkert bevægelse, og pletterne fra rødvinen og den olierede snack har allerede manifesteret sig lige midt på tøjet.

Og hvad gør du så? Der findes mange måder at fjerne pletterne på. Her har vi samlet et par skyts mod de mest almindelige (og mest genstridige!) pletter i dagligdagen.

Græs

Græspletter på tøjet kan være genstridige og svære at vaske af. Det kan dog oftest løses ved at gnubbe med pletfjerner og vaske som normalt efterfølgende. Som bæredygtigt alternativ til pletfjerneren, kan du bruge yoghurt eller sødmælken.

Læs også: Mød Heimstaden: Jette fra Økonomi

Hvis du opbløder tøjet i en omgang sødmælk eller yoghurt inden vask, kan pletterne bedre “løfte sig”.

Solcreme

Gnid pletten med flydende vaskemiddel og lad tøjet ligge i en tillukket pose natten over. Vask som normalt dagen efter. Nu bør de gule skjolder være væk.

Fedt og olie fra mad

Smør shampoo eller opvaskemiddel på pletten og gnid det godt ind. Normalt opvaskemiddel har nemlig nyttige fedtopløselige egenskaber, når det kommer til at fjerne fedtpletter.

Skyl efterfølgende opvaskemidlet af med vand og vask som normalt.

Rødvin

Kom hurtigst muligt salt eller kartoffelmel på pletten. Drys gerne et tykt lag på og lad det virke i en times tid. Vask herefter som normalt.

Endnu et tip er at mikse kartoffelmel med lidt danskvand og påføre pletten. På den måde opløses pletten endnu bedre.

Læs også: Find dig selv: Hvilken nabotype er du?

Tyggegummi

Smid tøjet en tur i fryseren og skrab efterfølgende det klistrede stads væk. Hvis der fortsat sidder rester på tøjet, kan de fjernes ved at smøre med lidt madlavningsolie, smør eller æg. Vask efterfølgende som normalt.

Kaffe

Tilsæt en portion bagepulver på de brune farvninger og skrub med varmt vand med en svamp eller lignende. Skyl efter med vand og evt. lidt sulfo indtil pletten er nogenlunde væk – herefter kan du vaske, som du plejer.

Et andet gammelt husråd er, at opløse kaffepletterne med varm mælk. Lun lidt mælk i en gryde og smid lidt kold mælk fra køleskabet oveni, så temperaturen rammer den anviste vasketemperatur (ofte omkring 30-40 grader).

Læs også: Mød naboen: Starten på et nyt, fælles hjem

Hæld mælken på kaffepletten og gnub den godt ind, indtil tøjet og pletten er godt gennemvædet. Lad det ligge i blød et par timer, og skyl derefter tøjet godt op i koldt vand. Vask herefter tøjet, som du plejer – eller gentag proceduren.

Læbestift

Læbestift kan være vanskeligt at få af tøjet. Tilføj neutral opvaskemiddel til pletten og smid tøjet en i tillukket plastikpose over natten. Dagen efter vasker du tøjet som normalt.