Hvis du mangler et nyt projekt at kaste dig over, eller hvis du altid har drømt om hjemmedyrkede tomater, så læs med her.
Senest opdateret den 10. marts 2024
Årstiden er skiftet, og det betyder sæson for tomatdyrkning. Heimstadens tomatskole er for alle – uanset om du er nybegynder eller en erfaren tomat-connaisseur. Det spiller heller ingen rolle, om du har have, terrasse, altan eller blot en vindueskarm.
Dog kan det hurtigt virke tidskrævende at dyrke sine egne tomater – Frygt ej, vi gennemgår trin for trin forløbet med dig.
Hvis du vil være med, skal du bruge:
- Tomatfrø
- Såbakke
- Så- og priklejord
- Potte(r)
(Du kan også snyde lidt og deltage i tomatskolen om en måned, hvis du anskaffer dig en forspiret tomatplante).
Trin 1: Forspiring
Udvælgelsen
Det første trin i tomatskolen er, at du skal udvælge dine tomatfrø. Tomater findes i et utal af størrelser, smage, farver og former.
Derfor er det første, du skal beslutte dig for, hvilken sort, du ønsker at dyrke. Et godt råd er at overveje, hvad du skal bruge dine færdigdyrkede tomater til.
Læs også: Fem familiespil du (måske) har glemt
Når du har købt dine tomatfrø i enten supermarkedet, den lokale grønthandler eller gemt dem fra sidste år, så er du klar til næste lektion i tomatskolen.
Såning
Når du har udvalgt frøene, skal du fylde spirekassen med så- og priklejord i hvert spirehul. Efter det er gjort, laver du en lille fordybning til frøene og putter et – tre frø i hvert spirehul. Du behøver kun at trykke dem let ned.
Bemærk, du skal ikke bruge for meget vand – kun et par dråber! “Drivhuset” er selvvandene, og hvis du hælder for meget vand over, risikerer du at jord og planter mugner.
Sæt til spiring i vindueskarmen
Dine tomater har brug for meget varme i den spædestart af grorejsen.
Derfor skal du sætte din spirkasse i en solrig vindueskarm. Dine tomatfrø skal nemlig have masser af sollys og gerne en temperatur på 21-25 grader. Hvis du synes, det er svært at ramme det varme indeklima, kan du ligge en klar plasticpose lagt løst over.
Trin 2: Omplantning til større spirekasse
Efter cirka to uger er spirerne ved at vokse ud af den lille spirekasse, som vi tillader os at kalde ‘kravlegården’. For at sikre den bedste vækst omplanter vi nu til en lidt større spirekasse – eller minidrivhus – i vindueskarmen, inden vi potter planterne. Vi anbefaler, at du strør lecakugler ud i bunden, før du omplanter spirerne.
Du skal forsigtigt løfte spirerne op af hullerne i spirekassen og placere dem i fordybningerne – Et godt råd er at bruge en teske til at grave lidt ned i hullet og løfte spiren op med rod. Det gør ikke noget, at der kommer jord med over.
Har du flere spirer i hvert spirehul, skal de adskilles og plantes individuelt i den nye, større spirekasse. Du kan vurdere, om du skal beholde alle spirerne eller kun et udvalg.
Når spirehullerne er klar, giver du spirerne et lille tryk ned i jorden. Kom gerne lidt ekstra jord rundt om stænglen for at give dem ekstra ballast i starten. Du skal fugte jorden med kun lidt vand og ikke for koldt – Pas på med at overvande, da du risikerer råd i jorden i minidrivhuset.
Nu skal du blot putte låget på og stille tomaterne tilbage i den solrige vindueskarm.
Trin 3: Prikling
Vi potter – første gang
Der er nu gået yderligere en uges tid (afhængigt af mængden af solskin) og vores spirer har både vokset sig større og fået takkede blade, så nu er vi er nu klar til at potte – eller det, der hedder prikle.
Og her er der tale om en vaskeægte tommelfingerregel: Start med en potte, skjuler eller måske bare et hvidt plastkrus (husk huller i bunden til vandafløb), som ikke er meget over en tommelfingers længde i diameter.
Vi kommer til at ompotte af flere omgange til større potter, efterhånden som planterne gror.
Vi kommer til at ompotte af flere omgange til større potter, efterhånden som planterne gror.
Det gør, at tomaterne udvikler et stærkere rodnet og dermed sundere og mere robuste planter (og i sidste ende afgrøder). Derudover kan for meget jord få planten til at stagnere i vækst, indtil rodnettet har vokset sig rigtigt til.
Læs også: Giv din stue en forårsmakeover
Fyld de nye potter med så- og priklejord og form et hul til planten. Tag forsigtigt tomatspirerne op af spirekassen med en ske og før den over i potten – Sørg for, at det lille fine rodnet stadig sidder fast på stænglen. Der må gerne komme jord med over.
Du kan godt så et par planter i hver potte, men det optimale er at placere én i hver potte.
Hvor dybt skal planten ned i jorden?
Sørg for at stænglen på de lange, ranglede tomatspirer kommer helt ned i jorden, så det kun er de små kim-blade, der stikker op over jorden. Det gør, at planten hurtigere slår rødder og udvikler et stærkere rodnet på stænglen.
Hvis potten ikke er dyb nok til stænglen, kan du forsigtigt dreje den rundt langs kanten i potten og dermed få plads til mere under jorden.
Husk at planten skal have masser af sollys, men uden at stå for varmt.
Vand planten ovenfra, da der endnu ikke er dannet rodnet; det er vigtigt, at jorden ikke tørrer ud – men pas fortsat på at med overvande. Du må ikke vande med gødning før om tre-fire uger, når rodnettet har vokset sig stort og stærkt.
Pssst… har du ikke være med fra starten, kommer der snart forspirede tomatplanter i butikkerne.
Vi potter – anden gang
Nu er det tid til, at vi planter tomaterne over i en ny, større potte, hvor der er plads til at gro. Et godt udgangspunkt, når du skal vælge potte, er at gå endnu en tommelfinger op i diameter.
Inden du flytter planten, skal du huske at hælde leca-kugler i bunden af potten. Så- og priklejorden må gerne komme med over i den nye potte, men nu benytter vi almindelig plantejord, da den er mere næringsrig.
Læs også: Indret din altan efter årstiden: Forår
Når du potter, skal du løfte tomatplanten forsigtigt over i den nye, større potte. Du skal sørge for at bevare rodnettet, og huske at få stænglen godt ned i jorden. Du skal passe på at den voksende plante ikke knækker. Derfor er det en god idé at støtte planten med en pind – På dette stadie kan du nøjes med de tynde grillpinde fra supermarkedet.
Dine tomatplanter må ikke tørre ud – så husk at kigge til dem flere gange om ugen – og hver dag når forårssolen rigtigt slår igennem. Et godt tip er, at du med en eller to ugers mellemrum tilsætter organisk gødning til din vanding. Skriv bag øret, at du skal bruge økologisk gødning.
Du skal nippe de små, lave sideskud af, så dine planterne vokser sig stor i højden. Der må selvfølgelig gerne være flere skud i toppen, og det er en smagssag, hvor meget du skal nippe.
Ved at tage sideskuddene får din plante mere kraft til at vokse opad. Vi anbefaler, at du tager de nederste sideskud, efterhånden som de popper frem – men undgå at ‘barbere’ hele stammen.
Læs også: Sådan får du mest ud af den lille altan
Det er stadig for koldt at sætte dine tomater udendørs, så potten skal fortsat kunne stå i din solrige vindueskarm. På lune, solrige dage kan du godt “lufte tomaterne” udendørs, men husk at tage dem med indenfor igen, så væksten ikke går i stå.
Der skal være over 8-10 grader om natten, før du kan stille tomaterne ud – har du hverken altan eller have, skal de selvfølgelig bare blive indenfor.
Gode tips til tomatplanten
- Hvis planten er høj og ranglet, kan du plante den dybt i potten.
- Hvis du oplever, at små fluer har indtaget din potte, anbefaler vi at købe økologisk insektspray til grøntsager, frugt og bær – Det er typisk lavet på rapsolie, og kvæler skadedyrenes miljø uden at skade planten.
- Du kan også sprøjte jorden med lidt sur mælk, som har stået i solen et par timer. Det holder også fluerne væk.
- Giv tomatplanten en lille sjat vand om dagen – men undgå at overvande, mens planten vokser. Det giver mere smagfulde tomater.
- Knib nye skud af ved de grene, hvor der allerede sidder blade.
- Hvis planten står indendørs eller i drivhus, skal du ryste planten for, at den bliver bestøvet – når den blomstrer.
- Gød planterne med en organisk, langtidsvirkende gødning mindst en gang om måneden.
Vi høster
Varmen er kommet, og tomaterne har vokset sig store, røde og saftige – Så nu er de første endelige plukkemodne.
Et godt tip til høsten
Husk allerede nu at tage frø fra tomaterne, så du kan spire igen til næste år.
Du skal:
• udvælge en moden tomat (bedst fra de nederste klaser)
• bruge et kaffefilter, en tom te-pose eller et stykke køkkenrulle
• forsigtigt løsne frøene fra tomatens kerne
• skylle dem i en si
• lægge dem til tørre på en tallerken eller i en skål
Når de er tørre, kan du gemme frøene i et kaffefilter eller en tom te-pose. Husk at skrive navnet på posen, så du ved det til næste sæson.
Efterhånden som sommersolen slipper sit tag, kan du færdigmodne dine tomater indendørs, så de bliver helt sprøde og spiseklar.
Når tomaterne er begyndt at tage farve, kan du plukke dem fra planten og færdigmodne dem i en skål på f.eks. køkkenbordet. De grønne tomater kan ikke eftermodne indendørs – i hvert fald ikke med samme smag.
August er normalt sidste måned, du kan forvente, at din plante sætter blomster. Du skal fortsat huske at gemme frø til næste års tomater – Det kan du læse mere om længere oppe.
Tomatskolens afslutning
Sommersæsonen er slut, og Heimstadens tomatskole er ved at nå sin ende – Men hvad gør du med din tomatplante? Og hvad skal der ske med de resterende tomater?
På grund af det kølige vejr vil evt. tilbageværende tomater ikke længere modne. Du kan plukke de tomater, som allerede har nået at tage lidt farve, og lade dem eftermodne indenfor.
Du skal:
• bruge en beholder
• pakke de umodne tomater ind i papir
• placere beholderen et varmt og lyst sted
• skille dig af med de tomater, der ikke skifter farve indenfor.
Når du har plukket de tomater, der kan eftermodnes, kan du godt skaffe planten og de resterende, umodne tomater af vejen. Du kan ikke genbruge plantejorden, da den kan indeholde bakterier, som andre planter ikke kan tåle – så den skal også bare ud (i biocontaineren).
Har du ikke nået det, er det sidste chance for at gemme frø til næste års tomater (fra de modne tomater). Du kan se hvordan længere oppe. Vi håber, at tomatskolen har bidraget til både lækre frugter og hyggelige stunder.