Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Andemor flyttede ind på altanen

Et lidt uventet naboskab opstod, da andemor en dag i april flyttede ind på Davids altan. Få uger senere kom otte ællinger til verden.

Udgivet den 25. maj 2023

Pludselig var hun der – lige midt i persillen: Andemor midt i sin rede.

Det var fra den ene dag til den anden, at hun indtog Davids altan og byggede sin rede i altankassen, solidt plantet ovenpå persillen. Så kom æggene. Og en måneds tid senere klækkede otte små ællinger fri på Kanalkanten i København.

Naboskabet varede dog kun en lille månedstid, før andemor og ællinger tog turen fra tredje sal, ned til parkeringspladsen og ud i den store vide verden – og i første omgang Frederiksholmsløbet i København SV.

(artiklen fortsætter under billede – se flere billeder nederst)

Anden er blevet bybo

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er gråanden blevet bybo og har ingen problemer med at dele altan med os mennesker. Lader vi anden, og sidenhen ællingerne, være i fred, kan vi leve ganske fredeligt sammen med dem.

Hvis en andefamilie indtager din altan, anbefaler Dyreværnet at du lader anden blive til æggene er udklækket og ællingerne har forladt reden (og altanen). Andemor ruger cirka fire uger, fra sidste æg er lagt.

Læs også: Mobilfri tid: En digital detox, der gavner

Ællingerne kan sagtens overleve et hop fra op til sjette etage. Skal du hjælpe, kan det være at bygge en form for rampe, så de kan komme op til kanten.

Dog bør du holde øje med, at ællinger og andemor ikke lander i en lukket gård, container eller lignende, som de ikke kan slippe ud af ved egen hjælp. I de tilfælde kan du forsigtigt lægge ællingerne i papkasse og løfte dem ud i det fri. Andemor skal nok følge efter dig.

Det skal du gøre

Du må gerne benytte altanen som du plejer – men lad andefamilien være i fred og undlad at fodre dem. Du må dog gerne stille en flad bakke med vand til de fjerede gæster.

Andemor forlader selv reden – og altanen – for at søge mad. I de situationer kan du ’babysitte’ reden, så skader eller måger ikke forsøger at nappe æggene.

Læs også: Få myrerne til at flytte ud på miljøvenlig vis 

Hvis andefamilien bliver længere tid på altanen, kan det blive nødvendigt at stille foder frem. Hvis du er i tvivl, kan du altid kontakte Dyrenes Beskyttelse, som også har disse råd:

1. Hold dig på afstand

Hvis ællingerne er sammen med mor og har adgang til at komme væk fra stedet, skal du intet gøre. Det gælder også ved altaner, hvor ællinger kan hoppe ned fra mindst 6. etage uden at komme til skade.

2. Hvis andefamilien ikke forlader altan

Hvis andemor og ællinger ikke har forladt altanen efter fem dage, skal du ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812 og få vejledning – og fodre ællingerne indtil de flyttes eller selv forlader altanen.
Det samme gælder hvis andemor forlader altanen og ikke vender tilbage.

3: Hjælp ællingerne i aflukkede områder

Ser du en andefamilie, som er spærret inde – eller bor du højere end sjette etage – kan du ringe 1812 for at få vejledning til at håndtere situationen.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse