Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Mobilfri tid: En digital detox, der gavner

Et konstant fokus på mobiltelefonen kan føre til indre uro og ende i afhængighed, der tager fokus fra alt det vigtige: menneskerne omkring dig. Derfor bør du med jævne mellemrum snuppe en digital detox.

Udgivet den 24. maj 2023

Børn og unges skærmtid er i disse dage igen til debat – og mistænkes for at skabe grobund for både konflikter, mistrivsel, ensomhed, dårlige læsekundskaber og meget andet.

Men helt ærligt: Vi voksne kan også ofte har svært ved at lægge mobilen fra os – og der skal ikke mange minutters kedsomhed til, før vi hiver det digitale trøstebolsje op ad lommen.

Mange af os render rundt med en smartphone, der bimler dagen lang og minder os om at tjekke de sociale medier, arbejdsmailen og ringe tilbage til mormor. Den er også handy til lige at lave en note, når vi kommer i tanke om, hvad der mangler i køleskabet – eller vi bare bliver ramt af en ubetinget lyst til webshopping.

Der er tale om reel afhængighed

De fleste af os ved det jo godt: Mobilen fjerner vores fokus på hinanden og vores omgivelser.

Vi ved også, at vi bliver mindre produktive, når vi konstant bliver forstyrret. Og vi ved, at vi nok er en anelse afhængige, når vi ikke kan stå og vente et par minutter i indkøbskøen uden at hive mobilen frem.

Men hvorfor lægger vi ikke bare mobilen fra os?

Det gør vi ikke, fordi vores mobil er ideel til at stimulere vores belønningscenter i hjernen. Hver gang vi får en besked, et like på Facebook eller noget tredje, danner vores hjerne lykkehormonet dopamin. Dopamin giver os en følelse af at være ”høje” på lykke. Vi bliver simpelthen afhængige.

Hvad kan du selv gøre?

For at bryde afhængigheden og tvinge dig selv til at være mere til stede i nuet og i din sociale relationer bør du tage en digital detox fra tid til anden. Her følger fem ting du kan gøre – til gavn for både dig selv og for dine nærmeste:

  • Indfør mobilfrie timer: Beslut et tidspunkt på dagen, hvor du lægger mobilen fra dig. Start med en time og går det godt, kan du justere til to osv.

  • Gem mobilen væk: Læg din mobil i et andet rum eller ned i en skuffe. Undersøgelser viser, at vi konstant er bevidste om vores mobil og dermed ikke mentalt til stede, hvis den befinder sig synligt i samme rum som os selv

  • Få mobilen ud af soveværelset: Starter og slutter din dag med at kigge på mobilen? Så skal dén vane brydes nu! På den måde mister mobilen meget af sit permanente fokus

  • Slå notifikationer fra; Hver gang mobilen bipper, eller der dukker en notifikation op på skærmen, mister vi fokus fra det, vi er i gang med, og giver i stedet mobilen vores opmærksomhed.

    At slå notifikationerne fra på de apps, der forstyrrer mest, giver dig mere ro – og gør at du styrer din egen tid, frem for at mobilen gør.

  • Sortér i dine apps: Du kan med fordel vælge at sortere i dine apps, så de stjæler mindre af din tid. Fylder Facebook f.eks. meget, kan du slette app’en og dermed være nødsaget til kun at tilgå Facebook via browseren på din mobil. De ekstra klik vil få dig til at gå på Facebook langt færre gange.

Hvordan gavner den digitale detox?

Den digitale detox og de nye vaner vil give dig en tiltrængt pause fra de konstante indtryk. Når hjernen og kroppen får tid til at hvile og komme sig, kan den efterfølgende nemmere løse problemer, blive inspireret til nye ideer, lære sig selv at kende og komme ned i gear.

Læs også: Fem familiespil du (måske) har glemt

Konstant fokus på mobiltelefonen overstimulerer hjernen. En pause giver dig rum og overskud til at være mere til stede med din partner, din familie og dine venner. Når mobilen ikke stjæler opmærksomheden, bliver der plads til alt det, som virkelig betyder noget.

Udnyt det og tag på oplevelser, dyrk en hobby, gåture i naturen eller nyd en middag i yndlingsrestauranten.

Brug tid sammen uden forstyrrende mobiltelefoner – det har vi alle brug for.

(artiklen er opdateret fra en tidligere artikel bragt i december 2021)