Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Seks sommertips til haven

Pas din have på en miljøvenlig, tidsbesparende måde

Udgivet den 18. juni 2024

Sommeren er over os, og det betyder masser af tid i haven og jord under neglene. Blomsterne er sprunget ud, græsplænen vokser derud af og døgnet er fyldt med solens lyse timer.

Men før du går i gang med at rode rundt i bedene, så læs lige disse seks råd. De kan spare dig for både tid og bekymringer – og så gør de også noget godt for miljøet! 


1) Plant ikke nye planter i sommerperioden 

Planter elsker vand, og i den varme sommertid er det lidt af en udfordring at holde dem glade, især hvis du tager på ferie i løbet af sommerperioden.

Undgå derfor at plante nye planter eller omplante i højsommeren, medmindre du er klar til at vande dem grundigt eller har en sød nabo, der kan hjælpe i de perioder, du skal være væk. Tørre rødder er nemlig en plantes værste fjende. 


2) Vent til august med at klippe hækken 

Selvom hækken måske trænger til at blive trimmet, så vent til august med at finde hækkeklipperen frem. I juni og juli kan du nemlig risikere at ødelægge fuglereder, der kan gemme sig i grenene.

Desuden er det bedre for hækken at blive klippet i den typisk lidt køligere august måned. 

3) Fjern ukrudt undervejs

At bekæmpe ukrudt er yderst vigtigt om sommeren, hvor det vokser på lige linje med resten af haven. Ukrudt konkurrerer derfor med dine øvrige planter om både vand, næringsstoffer og lys.

Læs også: Hvornår skal du slå græsplænen første gang?

Derfor bør du løbende fjerne ukrudt fra din have eller altan, helst så roden fjernes helt og det ikke hurtigt vokser op igen.


4) Lad græsplænen passe sig selv 

Ja, græsset kan blive tørt og brunt om sommeren, men det behøver ikke nødvendigvis ekstra vand af den grund. Græs er generelt en overraskende robust planteart og din plæne skal derfor nok komme sig, når regnen vender tilbage.

Hvis du allerede er begyndt at vande, bør du dog fortsætte. Husk også at undgå at slå græsset, hvis det er tørt – vent i stedet, til det er grønt igen. 


5) Flyt krukker og potter væk fra den intense sol 

Planter i krukker og potter kan hurtigt tørre ud i sommersolen. For at undgå konstant at skulle finde haveslangen frem og vande dem, kan du flytte dem ud af solen og til et sted med mere skygge. Det sparer dig for vand og gør livet en del lettere for dine planter. 


6) Vand planter om aftenen 

Når du vander midt på dagen, fordamper meget af vandet, før det når ned til rødderne. Vent derfor med at vande til om aftenen, når temperaturen er lavere. Brug gerne et vandingsspyd, så vandet kommer helt ned til rødderne, hvor planterne har mest brug for det. 

Med disse tips er du godt rustet til en grøn og frodig have sommeren igennem – og så gør du samtidig en god indsats for miljøet.  
 

God havelyst!