Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Planlæg dit strømforbrug med disse apps

Elpriserne har fået et ordentligt nøk opad i år. For den typiske familie ligger regningen mange hundrede kroner over det normale.

Udgivet den 30. september 2022

Beregninger fra Energistyrelsen viser, at en 60 graders tøjvask i en vaskemaskine (med energimærke A) den 23. august i tidsrummet kl. 19-20 kostede 12,67 kroner. Satte man i stedet vasken over samme dag i tidsrummet kl. 13-14, var prisen kun 5,49 kr. Altså en forskel på over syv kroner.

Ganger du det med de fire tøjvaske, en gennemsnitlig dansk familie vasker om ugen, bliver det til en årlig besparelse på 1.494 kr. Og det er kun for tøjvasken.

Skal du også støvsuge, køre opvaskemaskinen og måske lade elbilen op, kan der være mange tusinde kroner at spare ved at flytte sit forbrug til de tidspunkter af døgnet, hvor prisen på el er lavere.

Hvornår er strømmen billigst?

Som fingerregel kan du forsøge at undgå de allerdyreste eltimer mellem kl. 17 og 20, hvor de fleste danskere kappes om strømmen til husholdning, madlavning samt tv og streaming.

Men strømpriserne svinger meget fra både time til time og dag til dag – blandt andet afhængig af hvor meget energi vindmøller og solpaneler skaber. Derfor kan der også være store forskelle på priserne f.eks. mellem Øst- og Vestdanmark.

Læs også: Sådan kan du spare på energien

Priserne kan svinge fra under en krone til over seks kroner pr. kilowatt-time (kWh).  Det er selvfølgelig kun, hvis du har variabel pris på din elaftale – har du fast pris er prisen, som navnet antyder, fast.

Hvordan finder du rundt i elprisjunglen? Og hvordan planlægger du bedst dit strømforbrug?

Brug strømmen når den er billigst

Der findes mange apps til at holde øje med elpriserne – og også koble dit eget, personlige forbrug på. Du kan også følge udviklingen på elselskabernes hjemmeside, men med en app ved hånden, får du ofte et hurtigere overblik.

Vi har testet en håndfuld af de danske strømapps – og særligt to klarer sig lidt bedre end de andre:

Appen er udviklet af Hans-Olav Hessen og giver et hurtigt og meget overskueligt overblik i et enkelt visuelt design med enkle søjlediagrammer i et horisontalt design.

Du vælger land, region (Østdanmark/Vestdanmark) og sprog – og så er du kørende. Du kan også tilføje dit eget selskabs pristakster. Så får du vist forbrugsprisen mere præcis.

Elpriser (Android og Apple, gratis)

Funktionaliteten er relativt enkel: Du får præsenteret dagens (og efter kl. 13 morgendagens) elpriser på en måde, så du hurtigt kan afkode, hvornår du bør lægge dit elforbrug for størst økonomisk besparelse.

Med denne app er du godt kørende i din planlægning af strømforbruget.

Obs: appen hedder Strømpriser, når den er hentet ned til mobilen. Men der er tale om samme app – og den skønhedsfejl lever vi fint med.

Min Strøm (kun Apple, gratis med mulighed for tilkøb i app)

Er du til et mere detaljeret overblik og mulighed for planlægning, er Min Strøm-appen svaret.

App’en, der er udviklet af Philip Engberg Nielsen, giver dig ligeledes mulighed for at se elpriserne i dag og i morgen – ligesom du kan se historikken for både år, måned, dag og timer.

Visuelt er app’en sat op i vertikalt søjlediagram med rød-gul-grøn farvekode som gør det nemt at afkode prisniveauet for dagens strøm.

Min Strøm rummer en række ekstra features, som gør det muligt at grave sig endnu dybere ned i det personlige forbrug – og planlægning i lyset af dagens elpriser.

Via elpriser.dk og MitID kan du koble app’en op på din reelle elaftale og følge de faktiske priser for din husstand – herunder hvilke energikilder, der leverer din strøm – om det er vedvarende eller fossile brændstoffer og fordelingen under disse.

Med to til tre dages forsinkelse viser app’en, hvordan dit faktiske strømforbrug har ligget i forhold til priserne på timeniveau.

Læs også: Rent køleskab på 20 minutter

Som en virkelig fin feature, kan du taste dine store strømslugere, som vaskemaskinen, støvsugeren eller opvaskemaskinen, og ud fra den pågældende model og eksempelvis vasketid, udregner app’en hurtigt, hvornår det bedst kan betale sig at starte den.

Appen er gratis at downloade, men hvis du vil slippe for reklamer, kan du tilkøbe en reklamefri adgang for ni kroner. Min Strøm ligger lige nu nummer 1 i App Store. Det forstår vi godt.