Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Spar på varmen ved at lufte regelmæssigt ud

Pas på at de gode intentioner ikke ender i dårligt indeklima – og i værste tilfælde skimmel.

Udgivet den 25. september 2023

I takt med at det bliver koldere, og energipriserne stiger, kan vi være tilbøjelige til at stoppe med at lufte ud i boligen for at spare på varmeregningen.

Dog kan du både spare penge og få et bedre indeklima ved at følge anbefalingen om at lufte ud én til to gange om dagen – hver dag.

Sådan rammer den friske luft pengepungen

Hvis du undlader at lufte ud, bliver luften i din bolig tungere og mere fugtig. Og den fugtige luft er sværere – og dermed dyrere at opvarme – end den friske, tørre luft, der kommer, når vi lufter ud.

Læs også: Tal med naboen og optimér varmeforbruget

Ud over at give dig en dyrere varmeregning, giver fugten en dårligere luftkvalitet, der i sidste ende risikerer at skabe grobund for skimmel og påvirke din sundhedstilstand.

Hold gang i varmen – og ventilationen

Overvejer du at skrue ned for varmen i din bolig, så sørg for at du holder en jævn varme på alle dine radiatorer i alle rum. Så optimerer du varmedriften rundt i boligen. Det er altså billigere at have en lavere temperatur overalt end en ujævn varmefordeling imellem rummene.

Dugpunktet ligger på cirka 18 grader – så undgå at varmen kommer under 19 grader. Ellers er det endnu en invitation til mere fugt og grobund for skimmel.

Du må aldrig slukke din ventilation. Det er din boligs åndehul.

Fem minutter er nok (to gange om dagen)

Du opretholder et sundt indeklima ved at lufte ordentligt ud med gennemtræk.

I de kolde måneder kan det blive lidt køligt i de fem minutter, gennemtrækket står på, men det er nødvendigt for at erstatte den gamle luft med ny, frisk luft.

Så på med plaiden, imens luften strømmer gennem rummene. Det tager fem minutter, men betyder alverden til forskel.