Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Sådan kan du spare på energien rum for rum

I et gennemsnitligt hjem er der 24 apparater, der bruger energi og med de svingende energipriser, kan det mærkes på pengepungen.

Udgivet den 28. september 2022

Mange elektriske apparater står og snurrer i vores bolig, uden vi tænker over det. Ved hjælp af små, simple tricks og mindre ændringer i dine vaner, kan du spare væsentligt på energien.

– Vi lover, at det er meget nemmere, end du tror!

Smarte tips til at spare på strømmen og formindske elforbruget

Stuen

Mens vi bruger 36 procent af vores energi på hårde hvidevarer, bruger vi 35 procent på underholdning.

Sluk for tv’et og computeren på stikkontakten
TV, computere og anden elektronik bruger strøm, selv når de er i standby-tilstand. Så gør det til en god vane altid at slukke på stikkontakten, når der ikke skal lades.

Tag opladeren ud
Så længe mobilopladeren sidder i stikkontakten, trækker den strøm – også selvom mobilen er frakoblet. Foruden at opladeren er en strømsluger, er det også brandfarligt at lade den sidde i stikket. Så husk at tage opladeren ud, når du ikke længere bruger den.

Læs også: Mobilfri tid: En digital detox, der gavner

Sluk lyset, når du forlader rummet
Lad ikke lyset være tændt unødigt. Sluk det, når du forlader rummet.

Udskift dine pærer
Hvis du ikke allerede har gjort det, så udskift alle dine pærer med LED. Hvis du er tilhænger af glødepæren, kan vi glæde dig med, at LED i dag også findes med et varmt lys. Det giver noget helt andet end den lidt triste sparepære.

Mens en glødepære i gennemsnit holder et år, holder LED helt op til 10-15 år og nogle endda endnu længere.

Anvend en stikdåse med afbryder
Når du anvender en stikdåse eller elskinne med afbryder, kan du slukke for flere elektriske apparater på en gang, når du ikke længere bruger dem. F.eks. fjernsynet, tv-boksen, internettet, playstation og andre apparater, der står og smæsker sig i stand by-strøm med snablen langt ned i din pengepung.

Du kan endda afbryde flere stik på en gang og på den måde optimerer du dit strømforbrug endnu mere.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Køkkenet

Køkkenet er et af de rum med flest energikrævende apparater. Og det er også her, man skulle tro, at det var sværest at skære ned. Men faktisk er der en hel del at komme efter.

Undgå vandspild
Du sparer, når du så vidt muligt undgår rindende, varmt vand, når du vasker op i hånden. Skrab dine madrester af med bestikket, inden du skyller, så bruger du mindre vand.

Har du opvaskemaskine, er det en god idé at fylde den helt op, inden, at du sætter den over. Du bør også huske at skylle servicet inden. Ellers kan det slide på pumpesystemet og komme til at overdosere sæben.

TIP: Skruer du temperaturen på opvaskeprogrammet ned fra 55-65 grader til 50 grader/ECO-program, kan du spare 10-20 procent på energiforbruget pr. vask.

Afrim fryseren
Afrim din fryser én til to gange årligt. En fryser fyldt med rim og is bruger meget mere energi end en, der er afrimet. En fryser bruger nemlig omkring 20 procent mere energi, når der er to millimeter rim i den. 

Benyt samtidig lejligheden til at støvsuge bagsiden af dit køleskab, da det mindsker brandrisikoen.

Læs også: Rent køleskab på 20 minutter

Afkalk din elkedlen
Man skulle måske tro, at elkedlen er en ordentlig strømsluger. Men fordi den koger vand så hurtigt op, er den det ikke. Men det bliver den til gengæld, hvis den ikke er afkalket. En tilkalket elkedel har en længere kogetid og dermed et større elforbrug – det samme gælder kaffemaskinen.

TIP: Skal du have ny elkedel så gå efter en, der koger vandet hurtigt. Men tænk også over, hvordan du bruger den. Hvis du oftest bruger den til en eller to kopper te, er det måske ikke nødvendigt at købe en, der kan indeholde tre liter vand.

Pander og gryder i rigtig størrelse
Brug altid gryder og pander, som passer til blussets størrelse. Fyld kun gryden halvt op med vand, når du koger pasta og kartofler, så sparer du cirka 30 procent energi. Det kan også betale sig at forvarme vandet i elkogeren (men pas nu på med at fylde den for meget op!).

En god ide er at skrue ned for blusset eller kogepladen, når vandet koger. Så sparer du yderligere energi.

TIP: Skal du lave simreretter eller risengrød i den kolde tid, kan din dyne bruges. Det lyder måske skørt, men en dyne kan holde en gryde varm til lidt under kogepunktet. Så kan retten simre færdig helt uden at bruge energi fra komfuret.

Husk grydelåget
Glem ikke at lægge låg på gryder og pander. På den måde kan du spare op til 50 procent af strømforbruget, når du laver mad.

Lad maden køle af
Hvis varm mad stilles i køleskabet, bruges unødig energi på at nedkøle den. Lad maden køle ordentligt ned først.

Skal du optø mad? Så er det oplagt at stille din frosne mad i køleskabet. På denne måde sparer du energi, da frossen mad hjælper med at holde køleskabet koldt samtidig med, at det optøs.

Sluk emhætten
Brug ikke din emhætte længere tid end nødvendigt. Selve emhætten trækker ikke meget strøm, men det kræver meget energi at erstatte den opvarmede luft, der suges ud, når den skal udskiftes.

TIP: Hvis du åbner vinduet, mens du laver mad, vil mados og damp også søge ud af her.

Indstil dit køleskab korrekt
Du kan påvirke dit elforbrug ved at indstille køleskab og fryser rigtigt på henholdsvis 5°C og fryseren på -18°C. Hvis temperaturen er lavere end dette, medfører det et forhøjet strømforbrug.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Badeværelset

På badeværelset sætter vi ofte pris på lidt ekstra luksus – men det kan risikere at blive en dyr fornøjelse.

Luk for vandhanen
Lad ikke vandet løbe, mens du sæber dig ind i badet eller børster tænder. Det kan spare dig for mange liter vand, der bare løber ud i afløbet.

Fyld vaskemaskinen
Det kræver næsten lige så meget energi at vaske én sweater, som det kræver at vaske en fyldt maskine. Så gør det til en regel ikke at vaske, medmindre du kan fylde en hel maskine op.

Tag hurtige og effektive bade
I løbet af et treminutters brusebad bruger vi i gennemsnit 36 liter varmt vand. Et ti minutters brusebad svarer til omkring 120 liter varmt vand.

Hvis blot fem af familiens varme, ugentlige brusebade afkortes fra 15 til fem minutter, kan du spare op mod 5.000 kr. om året.

Vask ved 30 eller 40 grader i stedet for 60 grader
Vælg om muligt en lavere vasketemperatur og halver op imod halvdelen af energiforbruget.

Lufttør dit vasketøj
Hos en gennemsnitlig dansk familie er tørretumbleren den dyreste maskine i hjemmet, når familien bruger den omkring 100 gange årligt. Har du en tumbler af ældre dato, er der endnu mere at spare, da de er nogle rigtige energityve.

Lad vasketøjet hænge og tørre i stedet. Men vær opmærksom på at lufte ud!

(Artiklen fortsætter under billedet)

Soveværelset

Træk gardiner og persienner for
Gardiner og persienner hjælper med at holde kulden ude. På den måde holder du varmen i rummet.

Bloker ikke radiatoren
Stil ikke store møbler som en seng, kommode eller sofa foran radiatoren, da det forhindrer varmen i at strømme ud i rummet.

Luft ud
Gør din udluftning til en fast del af din hverdag. Det er dyrere at opvarme fugtig luft end frisk, tør luft, som vi får ind, når vi lufter ud.

Læs også: Spar på varmen ved at lufte regelmæssigt ud

Sluk og afbryd
Glem ikke at slukke for dine enheder, når du skal sove – Og lad ikke din mobiltelefon eller iPad oplade natten over. De behøver kun et par timer i stikkontakten.