I arkitekTUREN tager vi dig med på en arkitektonisk rundvisning i nogle af Heimstadens danske ejendomme.
På et bakkedrag i Brønshøj, lige uden for København, finder du Bjerglandsbyen.
Hvor Bellahøjs gamle vandtårn lå, ligger i dag 114 familieegnede rækkehuse og punkthuse, som i forskudte formationer hæver sig op og danner et helt særligt sted i byen, med et helt særligt, arkitektonisk udtryk.
Læs også: Indretningsarkitektens seks bedste tips
Bjerglandsbyen er opført som en lille landsby, der udfolder sig cirkulært omkring områdets lokale bakketop. De sammenvoksede punkthuse understøtter med deres monolitiske karakter landskabet og bellahøjens kuperede terræn.
(Artiklen fortsætter under billedet).
Ankomsten til boligerne foregår via et spiralerende stræde mellem bygningerne. Spiralen skaber et identitetsgivende og samlende rum for bebyggelsen – og et offentligt rum i bydelen, hvor beboerne kan mødes spontant i hverdagen.
Varierende højder og levende gaderum
Forskydninger og tilbagetrækninger i ejendommens facader giver plads til dagslyset og skaber et levende og varierende gaderum for beboerne.
Højdeforskellene i terrænet er mærkbare og understreges af både højdespring og forskellighed i husenes type: Etageboliger i op til syv etager og rækkehusene i to plan med varierende tagryg, som bjergtinder der knejser mod himlen.
Horisontale forskydninger mellem bygningerne, spring i højderne, skrående tage samt større og mindre åbninger mellem husklyngerne skaber hele tiden nye kig over byen og nye rummelige oplevelser.
På opdagelse i en varm atmosfære
Tegl er det gennemgående materiale i ejendommens bebyggelse. Skure, espalier mv. er bygget i naturtræ og er med til at give nærmiljøet omkring indgange og kantzoner en varm, inviterende atmosfære.
De indre gadeforløb er anlagt med fire ”lommeparker” med henholdsvis ahorn, birk, rødel og robinie, der sikrer oplevelser året rundt og inviterer områdets børn til at gå på oplevelse i de bilfri stræder og mellemrum mellem husene.
Bjerglandsbyen er tegnet af Holscher Nordberg Architecture og stod færdig i 2018.
Læs mere om ejendommen her.