I arkitekTUREN tager vi dig med på en arkitektonisk rundvisning i nogle af Heimstadens danske ejendomme.
På det gamle Tovværksgrunden i Esbjerg ligger tre højhuse, der tilsammen udgør A Place To Esbjerg. Her mødes ejendommens beboere i en boform, hvor fællesskabet er i fokus.
Ejendommen stod færdig i 2021 og består af tre højhuse på henholdsvis 26, 37 og 61 meter.
Læs også: arkitekTUREN – Stævnen
Foruden lejeboliger indeholder A Place To Esbjerg desuden en restaurant, en café, hotelværelser og en skybar på øverste etage i det højeste tårn. Vinduerne byder på en 360-graders udsigt ud over byen, havnen, skov, Vadehavet og det smukke Ho Bugt med Skallingen og Vesterhavet.
Varierende facade med karakter
Ejendommen er tegnet af den verdensberømte tegnestue Bjarke Ingels Group (BIG), og er det første i en række af A Place To-ejendomme.
Alle tre tårne er opbygget omkring en betonkerne med trapper og elevatorskakte. Rundt om kernen er etableret sekstenkantede etagedæk, der omsluttes af sekstenkantede klimaskærme.
Selve bygningskroppen er således sekstenkantet, med seksten facader der flugter hinanden vertikalt.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Det karakteristiske, kaktuslignende design får ejendommen med de kvadratiske altandæk, som drejer sig vilkårligt om huset for hver etage.
Ud over den visuelle variation, det giver i facaden, skærmer altanopbygningen samtidig af for vinden og forhindrer turbulens.
Så selvom vi befinder os på den blæsende vestkyst, er det muligt for beboerne at opholde sig på altanerne uden at blive generet af træk og kraftige vinde.
Arkitekturen giver plads til anderledes boligform
A Place To er bygget med henblik på ”co-living”. Det betyder at lejlighederne – som i øvrigt udlejes delvist møblerede – er relativt små, mens der er givet mere areal til fællesarealer, der byder alt fra opholdsrum til læse- og møderum, innovationsmiljø, en scene, YouTube-studie og grønne rekreative udendørsarealer.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Tanken er at give plads til en anderledes boligkultur, hvor der er mulighed for at få en større social kontaktfalde til naboerne.
To af tårnene forbindes af det hyggelige loungeområde, Atrium: et grønt område med god plads til læsning og fordybelse ved arbejdsborde – eller måske en tiltrængt pause på en af gyngerne.
Her er det altså ikke kun tårnene der er forbundet, men også en adgang til at knytte bånd med ejendommens øvrige beboere.
Læs også: Fem forslag til at skabe fantastisk naboskab
På den måde ligger bygningernes arkitektur op til samværet med andre beboere i gode rammer, mens der stadig er plads til at nyde hverdagen på sine egne kvadratmeter.