Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

FOTOUDSTILLING: De Rodløse – vi der er tilbage 

Oplev de rå og rørende portrætter af 30 hjemløse – og følg deres livsrejse fra 2008 til i dag. Turnerer i hele landet marts-september 2022.

Udgivet den 23. marts 2022

’De Rodløse – vi der er tilbage’ er en udendørs fotoudstilling af Helga Theilgaard, der fortæller historien om mennesker med et liv på kanten af samfundet.  

Oplev de rå og rørende portrætter af hjemløse, når udstillingen kommer rundt i Danmark: 

  • København, Kgs. Nytorv: den 4. marts til den 23. marts
  • Esbjerg, Tobakken: den 24. marts til den 28. april
  • Aarhus, St. Torv: den 29. april til den 24. maj
  • Holstebro, Kirkepladsen: den. 25 maj til den 30. juni
  • Aalborg, Vestre Havnepromenade: den 1. juli til den 27. juli
  • Odense, Grønnegadepladsen / Brandts Torv: den 28. juli til den 8. september
  • Svendborg, Forsorgsmuseet: den 9. september til den 18. december.

Særligt beboerevent: Mød fotografen og hør om tilblivelsen af portrætterne 

I Aarhus og Odense har vi desuden fornøjelsen at invitere alle beboere til et særligt event, hvor Helga Theilgaard fortæller om tankerne bag og tilblivelsen af de portrætterne.  

Det sker den 29. april i Aarhus og den 11. august i Odense.

Den 17. marts afholdt vi et lignende arrangement på Kgs. Nytorv i København.

Om udstillingen: De Rodløse – vi der er tilbage 

I 2008 fotograferede Helga Theilgaard 30 hjemløse personer (og en hund). Personer, som hun fandt ved at opsøge gader, væresteder og herberg.  

13 år efter har hun opsøgt dem igen, portrætteret dem og fortalt deres historie på to meter høje fotostater, som indtager gaderummet i syv danske byer det næste halve år. 

Jeg vil give de hjemløse en stemme og et ansigt, fortælle deres historier og vise at de er mennesker med drømme, længsler og håb – lige som du og jeg.

’De Rodløse – vi der er tilbage’ sætter ansigt på hjemløsheden og fokus på det korte liv blandt hjemløse i Danmark.  

”Jeg vil give de hjemløse en stemme og et ansigt, fortælle deres historier og vise, at de er mennesker med drømme, længsler og håb – lige som du og jeg. De har krav på at blive set og taget alvorligt – og ikke blot forsvinde som et tal i statistikken”, siger Helga Theilgaard, som med portrætserien har forsøgt at fange det magiske øjeblik, hvor essensen af de enkelte personer afsløres.

Læs også: Hold mobilfri med disse tips

Fotografen har arbejdet under en række dogmeregler, hvor bl.a. den nøgne, hvide baggrund er et gennemgående tema, ligesom hun maksimalt har tilladt sig selv at bruge fem skud på at fange billedet. 

Det har resulteret i 30 portrætter, som viser menneskene bag skæbnen. Mennesker som er rørende, rå, excentriske, hårde, kærlige og skrøbelige. Mennesker, som Helga 10 år efter besluttede sig for at følge op på.

Et arbejde, der ikke har været helt nemt: For ud af de tredive hjemløse, der blev fotograferet i 2008, lever 13 ikke længere, ligesom seks personer har været umulige at opdrive. Det er blevet en del af fortællingen, som har fået sit helt eget udtryk i den dokumentaristiske fotoudstilling, du nu har mulighed for at opleve. 

Om Helga Theilgaard 

Helga Theilgaard er fotograf og har igennem mere end 15 år stået bag en række markante udstillinger og bogudgivelser – senest med ’De Rodløse – vi der er tilbage’. Derudover arbejder hun med formidling i kunst og fotografi gennem workshops og foredrag på Theilgaard Academy.  

Helga Theilgaard er uddannet hos tidligere hoffotograf Rigmor Mydtskov og fra Danmarks Fotografiske Billedkunstskole, Fatamorgana.

Se mere om Helga Theilgaards arbejde her (eksternt link)