Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Tænd lyskæden med grøn samvittighed

Hvad koster det at have lyskæden tændt i have og på altan – på pengepungen og energikontoen? Heimstaden har spurgt en ekspert, som giver klar besked.

Udgivet den 16. november 2023

Vi er godt på vej ind i årets mørkeste tid – det er ganske vist. Og når vintertiden indtræffer, og dagene bliver korte og grå, er der en tilbagevendende glæde i det til tider overmandende mørke:

De mange julelys, som vi i Norden flittigt tænder på gader og stræder, i træer og vinduer, i haver og på altaner.

Det koster kun omkring 24 kroner at have en lyskæde tændt hele døgnet i tre måneder, hvis du vælger en LED-lyskæde med en effekt på fem watt.

Men hvordan kombinerer vi trangen til lys og hygge i en tid, hvor vi både har fokus på elregningen og vores klimaaftryk? Bør vi faktisk bare bide i det sure juleæble og slukke for lyskæderne?

”Nej” lyder det fra Tue Patursson, fagekspert i byggeteknik og energi i Videnscentret Bolius:

”Det er selvfølgelig en personlig holdning, men det her er en af de små bække. Der er ingen grund til at spare lyskæden på altanen væk, for du vil ikke kunne mærke det på elregningen – så længe du benytter en LED-lyskæde vel at mærke”.

Lad glødepærerne blive i skabet

Det med elregningen er nemlig sagt med forbehold. For uanset, hvor nostalgisk det kan være at finde de gamle julelys med gyldne glødepærer frem, så lad være med at hænge dem op.

Selvom man i Videnscentret Bolius som udgangspunkt råder forbrugerne til at bruge el-apparaterne, indtil de ikke kan mere, er undtagelsen belysning med glødepærer.

”Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, for glødepærer er en faktor 16. Det vil sige, at de koster 16 gange så meget som LED,” forklarer Tue Patursson.

Det koster dig en tier

Ifølge Sparenergi.dk koster det for eksempel kun omkring 24 kroner at have en lyskæde tændt hele døgnet i tre måneder, hvis du vælger en LED-lyskæde med en effekt på fem watt, og elprisen er 2,2 kr./kWh.

Er din lyskæde derimod med gløde- eller halogenpærer, og har den en effekt på 35 watt koster det omkring 170 kroner at have den tændt i tre måneder, hvis elprisen er 2,2 kr./kWh.

Med de høje elpriser, vi havde i 2022 var forskellen endnu tydeligere:

Her viste beregninger fra Bolius, at prisen for at tænde op for den gamle julekæde med glødepærer kunne løbe op i hele 450 kroner på tre måneder, mens en lyskæde med LED kun kostede 30 kroner i strøm – også selvom den var tændt 24 timer i døgnet i tre måneder.

(artiklen fortsætter under billedet)

julelys, lyskaede, vinter, altan

Dermed er forskellen ganske betydelig.

”Har du derudover kun LED-lyskæden tændt mellem klokken 16 og 23, bruger du jo også kun 30 procent af strømmen, og så kan du slippe med at betale en tier for tre måneders lys – selv i tider, hvor strømmen er dyr,” siger Tue Patursson og tilføjer:

Læs også: Planlæg dit strømforbrug med disse apps

”Hvis du ikke allerede har gjort det, bør du derfor smide den gamle lyskæde ud og investere i en moderne LED-kæde. Og sæt gerne en timer på, så den ikke står og lyser unødigt i dagtimerne”.

Det handler nemlig alt sammen om balance.

”Hvis man gerne vil spare på strømmen, er det nok klogt at holde lidt igen med den store juleudsmykning med rensdyr og lys på taget denne vinter. Men omvendt er det jo heller ikke hyggeligt at at sidde i bulderragende mørke hele vinteren for at spare en tier,” siger Tue Patursson og tilføjer:

”Så det handler om balance. Der kommer til at være folk, som insisterer på at sætte rensdyr og lys på over det hele, og de vil selvfølgelig kunne mærke det på elregningen. Men os, der bare gerne vil have en lyskæde på altanen, kan roligt fortsætte med det”.

Solceller og batteridrevne lyskæder – eller?

Vil du helt slippe for at kunne se lyskæden på elregningen, kan du overveje at investere i en lyskæde med solceller. Men helt neutrale bliver heller ikke de på klimaregnskabet, understreger Bolius’ energiekspert:

”En sådan kæde jo koster noget i CO2 og materialer. Så investerer du i en lyskæde med solceller, bør det også være en, som du genbruger år efter år,” siger Tue Patursson og fortsætter:

”Til gengæld er de gratis, når de først hænger der, og du behøver ikke at slukke dem, fordi de jo bare lader op selv”.

En sidste mulighed, som du måske overvejer, er at sætte en lyskæde op med batterier.

”Her har du jo bare en udgift på dit forbrug i stedet for elregningen. Så det kan faktisk blive dyrere afhængig af, hvor længe batterierne holder. Og så skal man også huske på, at batterier jo ligeledes er produceret med energi,” siger Tue Patursson.

Læs også: Når frosten sætter ind: Sådan påvirkes dit gulv

Dermed er det både en temperamentssag og afvejning, hvilken lyskæde du vælger. For sparer du kun på energien for din egen pengepungs skyld, eller gør du det også for samfundet og klimaets skyld?

”Lyskæder med LED og en timer er et fint valg i vinteren, siger Tue Patursson og tilføjer:

”Og vil du gerne vide helt generelt, hvad dine forskellige apparater trækker af strøm, så anbefaler vi at købe en energimåler. De koster mellem 150 og 200 kroner, og her kan du få en god fornemmelse af, hvad tingene koster”.

Vil du spare på strømmen kan du sætte ind her

For i sidste ende er det ikke LED-lyskæden, som udfordrer budgettet – men de mange andre energislugende apparater i vores hjem.

Læs om, hvilke apparater, der er de største strømslugere i hjemmet her og vores store guide til strømbesparelser her.

Skal du købe nye lyskæder, bør du under alle omstændigheder skele til, hvor mange watt, lyskæden bruger. Lavere watt resulterer nemlig også i et lavere strømforbrug. Strømforbruget fra LED-lyskæder kan variere fra under 1 watt til over 30 watt. Du kan se effekten for din lyskæde på pakken.

Kilder: bolius.dk og sparenergi.dk