Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Her er dine største strømslugere – og sådan sparer du penge på dem

I gennemsnit bruger vi hver især cirka 1.600 kWh strøm om året. Ved du hvilke apparater, der sluger mest strøm i dit hjem?

Udgivet den 29. september 2022

Bemærk: Heimstaden tager forbehold for, at elpriserne pt ændrer sig med jævne mellemrum. Derfor er besparelserne i kroner og ører kun et estimat.

I en tid, hvor elpriserne stiger til utilsigtede højder, får du her de værste strømslugere og et par smarte og måske overraskende tricks til at spare lidt ekstra.

Tørretumbleren

Det kommer nok ikke som en overraskelse, men tørretumbleren er en af de rigtig slemme strømslugere og for mange husholdninger nok den værste.

Du kan nemlig spare mere end 3.000 kroner årligt på at hænge tøj til tørre frem for at tumble det. Så sparetip nummer 1 er: op på tørrestativet med vasketøjet.

Læs også: Planlæg dit strømforbrug med disse apps

En ældre tørretumbler i energiklasse F bruger nemlig 546 kWh årligt, hvis du tørrer tre gange om ugen. En nyere maskine i energiklasse A bruger omkring 156 kWh. Begge dele batter på elregningen.

Når du tørre tøj indenfor skal du være ekstra opmærksom på, at lufte godt ud for at undgå høj luftfugtighed og i værste fald skimmel.

TIP: Bor du småt, er det nemmere sagt end gjort at skulle hænge tøjet til tørre i lejligheden i længere tid. Centrifuger i stedet før du tørrer tøjet – mindre vand giver kortere tørretid.

Vaskemaskinen

Vaskemaskinen er selvfølgelig også en større strømsluger, men også sværere at undvære.

I følge Energistyrelsen vasker vi i gennemsnit kun tre kilo tøj pr. vask, selvom maskinerne oftest er beregnet til fem til otte kilo. På den måde udnytter man ikke maskinens kapacitet og energi optimalt.

Så husk at fylde maskinen op og kør den på spareprogram og lavere temperatur – Det er kun meget snavset tøj, der har brug for de lange, varme vaske.

Tænk også over, hvornår på dagen du vasker. Der er sjældent grund til at vaske, når det er allerdyrest mellem klokken 17 og 21.

Køleskabet

Lad os sige med det samme: Vi opfordrer dig ikke til at slukke køleskabet – for så får du helt andre problemer end en høj elregning.

Men du kan påvirke dit elforbrug ved at indstille køleskabet på 5°C. Hvis temperaturen er lavere end dette, medfører det et forhøjet strømforbrug.

Du kan også med fordel udnytte kulden, når du optør madvarer fra fryseren: læg det hellere i køleskabet natten over, end på køkkenbordet.

TIP: Husk at afrime dit køleskab og din fryser regelmæssigt – ellers bruger de unødigt meget strøm.

Kummefryseren

Med de stigende priser er vi alle forfaldne til at købe rigeligt ind, når supermarkederne endelig har gode tilbud. Men i takt med at du fylder kummefryseren op, risikerer du også en stor elregning.

Læs også: Hold mobilfri med disse tips

Har du en 400 liters kummefryser med det tidligere energimærke C (nu F) bruger den nemlig 734 kWh årligt. Udskifter du den til en ny bruger den kun 170 kWh om året, og det betyder, at du faktisk kan spare omkring 3.000 kroner årligt.

TIP: Har du en tendens til ikke at få din kummefryser fyldt op eller ikke får spist det, der ligger i den, så overvej om du enten har brug for en mindre eller helt skal droppe den.

Støvsugeren

Den her tænker de færreste over, men faktisk kan du halvere din strømregning på støvsugeren ved at bruge en model på under 750 watt.

I dag må støvsugere ikke forbruge mere end 900 watt, men gamle støvsugere kan sagtens ligge på 1600.

Støvsuger du to gange om ugen i en time, vil en støvsuger på 750 watt støvsuger bruge 78 kWh om året. Har du en på 1600 watt, vil det være en fordobling og i kroner og ører betyde med september 2022-priser en forskel på 500 eller 1.000 kr.

TIP: De små støvsugere er i dag ret effektive og kan fås på tilbud til nogenlunde samme pris, som du sparer årligt ved at skrotte den gamle strømsluger. Så det er hurtigt tjent ind.

Det varme brusebad

En dansker bruger i gennemsnit 104 liter vand i husholdningen. For en gennemsnitlig husstand betyder det en vandregning på knap 6.000 kroner hvert år.

Brusebadet er bare én af de store energislugere i hjemmet, da du både bruger vand, og vandet skal varmes op (med mindre du nyder det kolde gys!).

Læs også: Indretningsarkitektens seks bedste tips

Nu siger vi ikke, at du skal tage kolde bade, men er du en af dem, som tager lange, varme bade (over 38 grader på termostaten), kan du spare en hel del. Varmt vand koster nemlig 70% mere end koldt vand.

TIP: Hvis du afkorter dit brusebad fra 10 til fem minutter, kan du faktisk spare op til 2.000 kroner årligt. Og det er jo også en slags penge.

Digital underholdning er dyrt

Når der fyres op for familiens TV, iPads, musikanlæg og mobiltelefoner kører elmåleren op i det røde felt. Faktisk står TV, spilkonsoller og computere for hele 35% af den typiske families elforbrug.

Den bedste metode til at spare på strømforbruget på tv og øvrige digitale underholdningsapparater er at slukke for apparaterne, når du ikke bruger dem. På den måde undgår du unødvendigt standby-forbrug. 

Husk også at tage mobil og tablet ud af stikket, når de er fuldt opladt.

Skal du købe nyt, kan det også her betale sig at kigge på energimærkningen. Det kan betyde flere hundrede kroner i forskel på et år.

Vil du tjekke forbruget på dine strømslugere?

Er du i tvivl om, hvor meget dine apparater bruger af strøm?

Så tjek Andel Energis smarte apparatudregner på andelenergi.dk ud. Her kan du taste dine apparater ind og se, hvor meget strøm de forbruger.

kilder: Energistyrelsen, Bolius, Andel Energi og Elberegner.dk