Flere og flere danskere oplever udfordringer med væggelus, der indtager boligen. Kom dem til livs med disse tips.
De har været tæt på udryddet i Danmark i mere end 50 år. Men med vores stigende rejselyst, har vi bragt de små, blodsugende kræ med til landet og vores boliger:
væggelus – eller bedbugs og sengelus, som de også kaldes.
Er væggelusene først flyttet ind hos dig (eller naboen), kan de være svære at komme af med igen.
Hvad er tegnene på væggelus?
Væggelus er små tæger, der lever af blod fra mennesker og dyr. De små, seksbenede, rødbrune og vingeløse kræ bliver fra et par millimeter op til en centimeter. De lever typisk i soveværelset, på hotelværelset eller i brugte møbler og genbrugstøj.
Væggelus ligner lidt en æblekerne – på nær hvis de lige har mæsket sig med blod, hvor de bliver mere runde.
Læs også: Sølvfisk – sådan kommer du af med dem
De er primært aktive om natten, hvorfor du muligvis først vil opdage, de er flyttet ind, hvis du vågner med røde, kløende bid på kroppen – som i slemme tilfælde kan udvikle sig til infektion.
Typisk holder de til i revner og sprækker ved sengen, sengebord og paneler. Eller de gemmer sig i madrassen, bag skabe, stikkontakter, billeder samt løst tapet. Også kuffertstativet på hotelværelset kan være arnested for de små blodsugende kræ.
Finder du bittesmå blodpletter på dit sengetøj eller små sorte prikker i nærheden af sengen – f.eks. under sengebordet – kan det være tegn på væggelus. De sorte pletter er ekskrementer fra tægerne.
Du kan også købe væggelus-fælder – som indeholder en særlig gel der tiltrækker væggelusene – flere steder på nettet.
Hvad gør du, hvis du opdager dem?
Uanset om du bor i lejlighed eller hus, er det vigtigt at væggelusene bliver bekæmpet så snart du opdager dem – og inden de klækker flere tæger, som vandrer ind til naboerne.
Derfor skal du kontakte Heimstaden med det samme, hvis du opdager væggelus i din bolig.
Har du mistanke om, at du har været et sted, hvor der kan være væggelus – f.eks. på en ferie i udlandet – kan du kigge din kuffert igennem uden for. Læg alt dit tøj i fryseren tre til fire dage (tøjet må ikke være krøllet sammen, red.), vask derefter tøjet på 60 grader og giv det efterfølgende gerne en tur i tørretumbleren.
Det er også en god ide at hive dine møbler ud fra væggen, så du har udsyn til revner og sprækker, hvor væggelusene kan gemme sig. Kig også under sengen og sengebordet for sorte pletter.
Sprøjt eventuelt kufferten med et insektmiddel og lad den stå udenfor eller på badeværelset, hvor væggelus har sværere ved at leve.
Til slut kan du give boligen en grundig hovedrengøring.
Undgå at tage væggelus med hjem fra rejsen
Væggelus er mere udbredt i andre end Danmark. Også i storbyer som Paris og London.
Derfor kan det være en god idé at følge disse råd, når du rejser til udlandet – så du undgå at tage væggelusene med hjem.
- Læg cedertræskugler i kufferten – det skræmmer væggelusene (samt møl og andre skadedyr) væk.
- Gør det til en god vane altid at undersøge dit hotelværelse for væggelus, INDEN du pakker ud og indtager værelset: kig under seng, sengebord, ved paneler m.m.
– Finder du tegn på væggelus, skal du skifte hotelværelse eller ferielejlighed med det samme. - Pak dit brugte tøj ned i plastikposer, inden du pakker det i kufferten. Medbring også gerne en ekstra plastikpose til snavsetøj under ferien, frem for at lægge tøjet på gulvet eller møblerne.
Har du mistanke om, at du har fået væggelus med hjem i bagagen, kan du følge rådene tidligere i artiklen.
Kilder: Bolius.dk, samvirke.dk, alt.dk