Foråret er endelig på vej – dagene bliver længere, temperaturen stiger, og forårssolen afslører, det er ved at være tid til, at du får vasket vinduer, støvsuget i hjørnerne og skrubbet samtlige af hjemmets overflader.
Forårsrengøringen står måske nederest på to-do-listen men med et par få greb, kan du lette opgaverne – med grøn samvittighed.
1. Gør forårsrengøringen til en leg for hele familien
Det første rengøringstip handler ikke om hensyn til miljøet, men om at gøre rengøring til en leg. De fleste af os kender nok følelsen af manglende overskud, når vi skal i gang med den store forårsrengøring, og derfor kan det hjælpe at gøre det til et sjovt projekt for hele familien.
Sørg for at få alle med på projektet og gør det til en god oplevelse. Det kan være lettere sagt end gjort, og det er et råd, som ofte bliver overset. Men hvis man er sammen om rengøringen, kan der være mere energi til at komme til bunds.
2. Planlæg – og gør rent i den rigtige rækkefølge
Forårsrengøring er hovedrengøring, men det hjælper dig, hvis du bryder opgaverne ned i delelementer – f.eks. et værelse ad gangen eller et ‘tema’ (vinduespudsning) ad gangen. Det er nemlig de mindre delelementer, som har stået i mørket, er blevet overset og gemt væk vinteren over, der også trænger til en kærlig hånd.
Læs også: Fem familiespil du (måske) har glemt
Derfor er det en god idé at lave en dosmerseddel over det, der skal gøres rent. Skriv alle delelementer ned på en seddel og list dem i en rækkefølge, der giver mening – f.eks. kan du med fordel tage et rum ad gangen, eller starte med afstøvning i hele hytten.
På den måde får du overblik over, hvordan du griber opgaverne an en ad gangen, og hvilke ting der mangler.
3. Brug miljøvenlige rengøringsmidler
For at din forårsrengøring bliver mere miljøvenlig, kan du starte med at købe nogle gode rengøringsmidler – og her er det ikke nødvendigvis de dyreste, du skal gå efter.
Du kan med fordel kigge efter midler, som er markeret med EU-blomsten eller Svanen. Alternativt kan du bytte ud med naturlige vidundermidler som f.eks. citron, natron eller eddike.
Citron kan tage de fleste lugte, mens natron og eddike kan bruges til bl.a. rengøring af køleskab eller afkalkning.
4. Dosér rengøringsmidlerne korrekt
Undgå at “overgøre” rengøringen – dvs. overdosere med rengøringsmidlerne. Hvis du kommer til at overdosere, kan det nemlig have den bagside, at du får mindre effekt per anvendt sæbe. Knofedt er i flere tilfælde en bedre løsning.
God fornøjelse!