Har du nogensinde spekuleret på, hvad præcis du ser på nattehimlen? Disse apps kan hjælpe dig på vej til at blive en ægte stjernekigger.
Hvilke stjerner ser du, og hvilke stjernebilleder danner de? Hvor præcist kan du finde Mars og Venus? Og er den lysende dims overhovedet en stjerne – eller en satellit?
Selvom den danske vinter byder på mørke nætter, rummer den også gode muligheder for at spotte stjerner på de klare vinternætter fra altanen eller terrassen.
Læs også: Løb som livsstil – sådan kommer du i gang
Og uanset om natten er mørk, lys eller måske delvist oplyst af skæret fra byen, kan du få hjælp til at navigere rundt blandt himlens stjerner.
Brug din mobil som digitalt teleskop
Vil du vide mere om, hvad du ser – og hvordan stjernehimlen skifter fra sæson til sæson? Så er der hjælp at hente i de to gratis apps Star Walk 2 og SkyView Lite, som hjælper dig med at finde vej på stjernehimlen.
Begge apps er meget enkle at bruge: Hent app’en ned på din mobil eller iPad, peg den mod himlen, og så vil app’en fortælle dig, præcis hvad du ser på.
Mens Star Walk ved hjælp af augmented reality guider dig gennem stjerner, planeter og konstellationer, finder SkyView stjernebillederne, så du kan se præcis, hvor f.eks. Karlsvognen er. Du kan også klikke dig videre og læse mere om stjernebillederne.
Star Walk-appen er en af de mest prisvindende stjerneapps. Den kommer både i en betalt og begrænset gratis version, som du kan downloader her i Google Play og her i Apple Store.
SkyView-appen kommer også i både en betalt og gratis version. Du kan downloade den gratis version her i Google Play og her i Apple Store.
ISS: 16 gange rundt om jorden i døgnet
Millioner af stjerner og tusindvis af satellitter er i kredsløb om Jorden – og to bemandede rumstationer. Den mest interessante er den internationale rumstation ISS.
Rumstationen har været permanent beboet af astronauter siden 2000, hvor den blev sat i kredsløb som et fredsprojekt mellem USA, Rusland og Europa.
Det tager ISS cirka 90 minutter at kredse rundt om jorden, hvilket gør den synlig flere gange om dagen. Hvis omstændighederne er rigtige, kan du også se rumstationen optræde som en lysende stjerne i aften- og nattetimerne.
For at øge dine chancer for at få øje på ISS, hjælper det selvfølgelig, hvis du ved, hvor og hvornår den flyver over netop din himmel.
På Nasas hjemmeside Spot the Station kan du udfylde din adresse og se placeringen lige nu og her for ISS. Siden fortæller også, hvornår du kan forvente at spotte den på himlen fra din have eller altan.
Hvis du allerede nu er blevet nysgerrig på astronauternes udsigt fra den anden side, kan du følge ISS’ livekamera og rumstationens færden via rumstationens live-video af Jorden.
Oplev mere end 100 stjerneskud i timen
For ægte stjerneentusiaster er det ultimative mål selvfølgelig at se et stjerneskud eller en meteorregn.
Og denne vinter vil du kunne se flere af slagsen – også i byen hvis nattehimlen er klar:
Allerede fra den 13. oktober til 2. december vælter Tauriderne/nordlige ned gennem atmosfæren og fra 6. november til 30. november, får de følgeskab af Leoniderne.
Årets kraftigste og mest intense meteorregn ankommer til december, når Geminiderne lægger vejen forbi med cirka 150 stjerneskud i timen – og flest op til midnat.
(Artiklen fortsætter efter billedet)
Illustreret Videnskab har lavet denne oversigt, der viser, hvilke dage chancen for at se stjerneskud er størst.
Meteorregnen Bootiderne
Bootiderne har også potentialet til at blive en af årets helt store oplevelse af stjerneskud, men typisk er betingelserne for at opleve denne meteorregn svære at få opfyldt.
For det første kan dette fænomen kun opleves mellem den 3. og 4. januar 2023. For det andet topper meteorregnen kun over 6 timer, hvor det vil være muligt at se den på nattehimlen. For det tredje er det oftest overskyet i starten af januar.
Står du til gengæld og rammer højintens-perioden i de sene nattetimer natten til den 3. januar, og himlen ikke er fyldt med skyer, er der garanti for op mod 110 stjerneskud. Både små, korte, lyssvage glimt og store, lysstærke ildkugler vil da male aftenhimlen med lys denne aften.
Gør dig klar til nattehimlen
Uanset om du er til måne eller stjerner er det en god idé gå ud i god tid, hvis du vil have den fulde oplevelse. For dine øjne skal lige vænne sig til mørket.
Læs også: Derfor bør du lufte ud – hver dag
Anret dig på en madras, liggestol eller måske bare godt tilbagelænet i en behagelig altanstol, med lidt at spise og drikke – og et varmt tæppe.
God fornøjelse!