Selvom efteråret sætter ind, kan du stadig få glæde af haven – og gøre den klar til foråret. Læs med her for gode tips til efterårshaven.
Efteråret er over os og det betyder køligere vejr, nedfaldne blade og udsat jordbund.
Men skal du fjerne de visne blade? Hvordan beskytter du bedst dine planter over vinteren? Og hvad kan du gøre allerede nu for at gøre din have forårsklar?
Vi deler fem gode råd til at gøre din efterårshave både bæredygtig, nyttig og hyggelig, så du kan nyde hjemmelivet omgivet af sæsonens mange smukke farver.
Bladene er vigtige for haven
Smukke efterårsblade er begyndt at vise sig i træerne – og inden længe lander de også i haven.
De visne blade er en vigtig del af havens naturlige miljø og kredsløb:
De udgør et fint dække, giver masser af næring til buske, sarte planter og stauder – og så er de en vigtig fødekilde for både regnorme og smådyr. Samtidig beskytter bladene jord, planter og dyreliv mod hård frost og slagregn i de kolde vintermåneder.
Læs også: Fem familiespil du (måske) har glemt
De fleste blade omsættes i løbet af vinteren til næringsrig muld, som frigiver gode plantenæringsstoffer, når foråret sætter ind. Derfor giver det mening at samle de nedfaldne blade og lægge dem over f.eks. krukker, bede og under buske.
– Men hold græsplænen bladfri
Græsplænen har sin egen pels og behøver ikke bladdække. Tværtimod skal bladene væk, så plænen får luft og lys og kan overleve vinteren.
Et tykt lag nedfaldne blade på din græsplæne kan både ’kvæle’ græsplanterne og resultere i svampeangreb. Hvis der falder sne, som lægger sig ovenpå bladene, er risikoen for sneskimmel stor.
Hold græsplænen bladfri og fordel i stedet bladene i et jævnt lag under buske eller hækken, på bare jordstykker, eller mellem stauder og sarte planter. Der skal ligge mellem 30-50 cm tørre blade ovenpå planterne, men uden at planten dækkes helt til.
Bladene kan evt. holdes på plads med et net. Du kan også findele bladene med en plæneklipper, da de små stykker blade hurtigere formuldes og omdannes til kompost.
Beskær, tøm og ryk rundt
I efteråret skal buskadser og træer beskæres. Det er også nu, du skal tømme og rengøre krukker – og måske løfte dem, så de ikke er i direkte kontakt med jorden, hvor de risikerer at få frostsprængninger.
Vintersarte planter skal stilles inden for eller forberedes til de koldere temperaturer. Du kan dække planterne ved at stoppe visne blade rundt om dem, lægge et lag gran ovenpå, binde halmmåtter, sækkelærred eller fiberdug rundet om enderne, hvis temperaturen dykker under frysepunktet.
Læs også: Find dig selv: Hvilken nabotype er du?
Beskær blomme- og kirsebærtræer, frugtbuske og såkaldte ”blødere”. Blødere er træer og buske, der bløder fra deres sår, b.la. valnød, ahorn og birk.
Du bør ikke klippe staudebedet ned – heller ikke selvom der er nedvisne stauder i bedet. De visne stauder er med til at beskytte jorden og indeholder en del frø, som fuglene kan spise af i løbet af vinteren.
Gør forårsklar: Sæt blomsterløg og høst dine frø
Det er på denne tid, at du skal lægge blomsterløg såsom tulipaner og vintergækker, ligesom det er tid til at luge i bedene en sidste gang inden årsskiftet. På den måde er der klar til forårsblomsterne.
Læs også: Kombiner din afkalkning med rengøring
I efteråret kan du også høste frø, som du kan forspire i foråret. På den måde kan du nyde de samme smukke blomster næste år, og du slipper for at skulle ud at købe nye.
Skab hygge og brug haven
Selvom temperaturen er faldet, kan haven sagtens nydes i fulde drag. Selvom hynder og puder ikke bør ligge ude kan de sagtens tages frem i kortere tid – og måske kombineres med et lammeskind eller et dejligt varmt tæppe.
Udnyt også de smukke efterårsdage til at fange en solstråle:
Sæt dig i læ med en kop te og et magasin, nyd havens skiftende og smukke farver og den rene, friske luft, som de køligere temperaturer bringer med sig.
Hav et herligt efterår i haven!