Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Gør din have klar til vinteren

Haven gør sig lige så stille klar til vinteren – og du kan hjælpe din godt på vej.

Udgivet den 28. september 2022

Efteråret sætter snart ind med lige dele flotte farver og kølige temperaturer.

Det betyder også, at haven så småt gør sig klar til vinteren. Har du have tilknyttet dit lejemål, er der nogle ting, du bør gøre for, at haven lettere klare sig igennem vinteren.

Ikke nok med det, bliver det også nemmere for dig, at få haven i gang igen til foråret.

Klip græsplænen – lidt endnu

Din plæne gror, så længe jorden er fem grader varm og derover. Derfor skal du fortsætte med at slå græsset ind i efteråret.

Dog bør du passe på med at klippe græsset for kort. Vi anbefaler en længde på fire til syv centimeter. Det vil hjælpe græsset til at kvæle ukrudtet og styrke rodnettet, så plænen nemmere står gennem vinteren.

Læs også: Herligt haveliv i efteråret

Det er lige så vigtigt, at du river plænen, så den holdes fri for nedfaldne frugter og blade. Ellers risikerer du svampeangreb eller at bladene ’kvæler’ græsplanterne.

Brug bladene til jorddække og kompost

De fleste blade omsættes i løbet af vinteren til næringsrig muld, der frigiver gode plantenæringsstoffer, når foråret sætter ind. 

Derfor giver det mening at samle de nedfaldne blade og lægge dem over f.eks. krukker, bede og under buske. Samtidig beskytter bladene jord, planter og dyreliv mod hård frost og slagregn i de kolde vintermåneder.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Lug ud i ukrudtet – også under hækken

Hele din have bør luges godt igennem, så den er klar til vinteren og næste sæson. Jo flere ukrudtsplanter, du fjerner nu, desto mindre ukrudt er der at fjerne til næste år.

Du bør luge ud i mos og ukrudt på både græsplæne og terrasse – og ikke mindst under hækken, da den ellers risikerer at blive kvalt og gå ud. Vær opmærksom på at få luget på begge sider af hækken.

Klip din hæk på begge sider

Hvis din hæk endnu ikke er blevet klippet i år, bør du klippe den inden udgangen af oktober.

Læs også: Byg dit eget insekthotel

Husk at klippe hækken på begge sider. Og husk at dit haveaffald skal afleveres på nærmeste miljø- eller genbrugsstation og ikke deponeres på ejendommens udearealer.

Forbered blomster og bede til foråret

Det er netop nu, at du bør lægge blomsterløg såsom tulipaner og vintergækker, så de er klar til at spire i foråret.

Hvis du har staudebede, bør du ikke klippe dem ned – heller ikke selvom der er visne stauder i bedet. De visne stauder er med til at beskytte jorden og indeholder en del frø, som fuglene kan spise af i løbet af vinteren.

Har du frostsarte blomster og bede, er det en god ide at dække dem til, inden frosten sætter ind – eller flytte krukkerne inden for.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Hold dine tagrender rene

I tagrender og nedløbsrør kan der i løbet af en sæson samle sig nedfaldne, visne blade og mos fra taget, der kan tilstoppe det smalle rør og forhindre regnvandet i at løbe fra. Du bør derfor som udgangspunkt rense tagrender og nedløbsrør en til to gange årligt, forår og efterår.

Hvis rørene bliver tilstoppede, kan det i værste fald medføre skade på boligen.

Brug for hjælp?

Har du spørgsmål eller brug for vejledning til vedligehold af din have, er du velkommen til at kontakte Heimstaden.

God fornøjelse i efterårshaven!