Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Gør altanen til en grøn sommeroase

Få inspiration til at skabe den helt rigtige have-følelse på altanen.

Udgivet den 25. maj 2023

Sommeren står for døren og temperaturen begynder ligeså stille at indbyde til udendørs hygge. En oplagt mulighed for at tage et kig på altanen – og udnytte chancen for at skabe en smuk, grøn oase, hvor du kan lade op. Der er nemlig flere ting du bør overveje, inden plantekasserne findes frem.

Valg af planter til altanen

Overvej først og fremmest hvilke planter du ønsker at have på din altan. Valget står dig frit for, men vær opmærksom på, hvordan vind- og vejrforholdene er på netop din altan.

Overvej blandt andet om de planter, du ønsker, trives bedst i sol eller skygge, alt efter solens rejse over din altan. Hvis det blæser meget, bør du enten undgå høje og spinkle planter, eller tænke i at sætte læsejl op (husk at undersøge i ejendommens husorden om der findes særlige retningslinjer).

Lav en lille køkkenhave

Vælg planter, der kan give krydderurter til madlavningen. Der findes mange forskellige krydderurter, der sagtens kan passes i en plantekasse eller helt almindelig altankasse på altanen. Overvej hvilke krydderurter, du bruger i din madlavning og om ikke det kunne være sjovt at gro dem selv.

Læs også: Dyrk dine egne krydderurter med succes

Du kan også sagtens dyrke spiselige frugter og grøntsager som jordbær, tomater, agurk. peberfrugt eller grønkål på altanen. Faktisk sætter kun fantasien grænser.

Størrelsen af krukker og plantekasser

Jo større, jo bedre. For at dine planter virkelig kan vokse, skal der være plads til rødderne i jorden, og derfor kan det være gavnligt at starte ud med at plante i en større krukke eller plantekasse. Samtidig er der en mindre risiko for at jorden tørrer ud, end hvis planten står i en lille krukke.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Regler for altanhaver?

Det er en god ide at orientere dig husordens regler for brugen af altan – f.eks. at altankasser skal hænge på indersiden af altanrækværket.

I samme ombæring kan du undersøge reglerne for brug af gasgrill og ophold (læs: larm, red.) på altanen, til de lune sommeraftener.

Læs også: Sådan får du mest ud af den lille altan

Vær også opmærksom på…

At din altankasse hænger ordenligt fast så den ikke falder ned. Og husk at tage hensyn til dine naboer – særligt dine underboer – når du vander planterne.

Selv på en varm dag, kan det være ærgerligt, at få vand på sig uventet oppefra. Vær derfor opmærksom på at vandet bliver i krukken, altan- eller plantekassen, hvis ikke, så kan en underskål gøre tricket.

Vi ønsker dig en grøn og solrig sommer på altanen!