Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

En hyldest til grønkål

Grønkål er rig på vitaminer og perfekt til din køkkenhave – også på altanen

Udgivet den 18. juni 2024

Grønkål er en af de grøntsager, der har været en del af danske køkkenhaver i århundreder. Den er kendt for at være nem at dyrke, rig på vitaminer og kan tåle vinterens kulde.  
 
Derfor er grønkål en virkelig god grøntsag at give dig i kast med, da den både er nem at dyrke i haven og på altanen. Og med kun få grønkålsplanter, kan du høste frisk salat over hele sommeren. 

Se herunder hvilke egenskaber, der gør grønkål til en fantastisk grønsag og berettiger den til en plads i enhver køkkenhave.  


Få grønkål ind i madplanen 

Grønkål er generelt modstandsdygtig over for frost, hvilket gør den ideel til at stå ude over vinteren. Faktisk smager grønkål bedre i de kolde måneder, da lavere temperaturer frigiver mere sukker i planten.  
 
Grønkål er rig på kalcium og C-vitamin og er derfor en sund tilføjelse til kosten. Rå grønkål kan bruges i salater, mens den i varme retter kan erstatte spinat eller bruges som fyld i gryderetter, supper eller tærter. Grønkål indeholder også fibre, der er yderst sund for fordøjelsen.  


Grønkålens egenskaber 

Afhængig af sorten kan grønkål blive mellem 30 og 90 cm høj. Nogle typer kan endda nå op til 1,8 meter. I Tyskland brugte man tidligere disse høje grønkålsplanter som juletræer, inden grantræet blev populært. 

Læs også: Dyrk dine egne krydderurter med succes

Der findes mange forskellige typer grønkål, som trods navnet ikke behøver at være grønne, herunder purpurkål, som kommer i røde og lilla varianter. Hver type har forskellige krav til dyrkning og udviklingstid. 

Visse grønkålssorter kan du høste gennem vinteren også, hvis du sørger for at vælge en sort, der er vinterhårdfør.  


Kan dyrkes både på altanen og i haven 

I maj begynder butikkerne at sælge udplantningsklare kålplanter, der kan sættes direkte i haven eller på altanen og vokser fint i næsten al slags jord. Grønkål er også mere resistent over for skadedyr end mange andre planter og kræver generelt ikke meget opmærksomhed for at vokse. Dog kræver den godt med vand i de tørre perioder og måske lidt biogødning i ny og næ.  


Bekæmp sygdomme og skadedyr 

For at forhindre angreb fra jordlopper er det vigtigt at holde jorden fugtig i og omkring bedet. Derudover kan dine grønkål risikere at blive angrebet af larver. De spiser ofte så meget at det kan rippe kålplanten for blade helt, men skulle det ske, vil der i løbet af efteråret vokse nye blade ud.  
 
Du kan plante dine grønkål blandt andre planter for at undgå de værste angreb, da insekter kan have besvær ved at finde den, hvis den står gemt.  

Læs også: Få myrerne til at flytte ud på miljøvenlig vis 

Du kan også sprøjte dine planter med sur mælk, der holder insekterne på afstand. Hæld mælk i en vandforstøver og stil de ud i solen i et par timer, og sprøjt så dine panter til. Det er en miljørigtig form for insektspray på dine grønkål.  

Hvis du dyrker grønkål i drivhus, skal du sikre, at temperaturen ikke overstiger 25 grader, da planten ellers bliver tør og ranglet, hvilket gør den sårbar. 

Grønkål er en alsidig og næringsrig grøntsag, der fortjener en plads i enhver køkkenhave, uanset om den er i haven eller på altanen. Også selv om du er nybegynder i de hjemmedyrkede, spiselige planter.   

God sommer – og velbekomme!