Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Beboermappe for

Fejringparken II

Forhold inden for boligen

Gulve

Rengøring af gulve:
Daglig rengøring af gulvene udføres med en tør moppe eller støvsuger.

Hvis du skal vaske gulvet, bruger du en mild sæbe i vand. Følg anvisning på produkt. Sørg for at tørre gulvet ordentligt op, så gulvet ikke efterlades vådt.

Gode råd til gulve:

  1. Snavset skal holde sig på måtten: Brug dørmåtter ved indgangen – og sæt helst skoene i entreen.
  2. Undgå ridser og skrammer. Sæt filt-dupper under borde og stole.
  3. Hold gulvet rent: Støvsug regelmæssigt. Sørg for at tørre vand og anden væske op med det samme, så fugten ikke trænger ned i gulvet.
  4. Kontorstole bør udstyres med egnede hjul til trægulve, og det anbefales at lægge akrylplader under kontorstole.
  5. Vær opmærksom på blomsterkrukker, vaser og lignende, som placeres direkte på laminatgulve. Hvis du ikke er helt sikker på, om de er tætte i bunden. bør du anbringe dem på en opsats, så direkte kontakt med gulvet undgås.

Pletfjerning på gulve:
Misfarvning fra vin, frugt, bær, juice, fløde, sodavand, øl, kaffe, te mv. fjernes bedst med fx. BOEN Cleaner (og knofedt).

Stammer misfarvningen fra skosværte, gummisåler, tjære, asfalt, olie, fedt eller chokolade, fjernes den bedst med et stænk terpentin. Tør efter med vand for at fjerne terpentinrester.

Blæk fra printer, kuglepen eller farvebånd samt læbestift fjernes bedst med husholdningssprit.

Vægge

Rengøring af vægge:
Rengøringsmidler og redskaber med slibende effekt skader overfladen og må ikke anvendes.

Der må heller ikke anvendes sprit eller stærke opløsningsmidler f.eks. fortynder, da disse opløser malingen.

Rengøring foretages ved at vaske nedefra og op. Der må kun anvendes svamp eller blød børste. Skyl med rent vand og aftør overfladen forsigtigt uden at gnide.

På pletter som ikke kan fjernes med almindeligt rengøringsmiddel, kan man prøve med terpentin. Klorin har en blegende effekt og kan være et effektivt pletfjerningsmiddel – også når der gælder mugpletter.

Skader som små revner eller mindre huller repareres let med Polyfilla. Påføres med spartel, tørres og slibes herefter let med fint sandpapir korn 120. Derefter males overfladen.

Opsætning i loft og på vægge

Vægge er lavet af beton og eller gasbeton. Lofter er troldtekt.

Fra stikkontakter og lampeudtag er der ført ledninger lodret ned til gulvet, hvorfor der ikke må bores her.

OBS: Du må ikke bore i vægge ind til badeværelse, da der kan ligge vandrør eller andet i væggene.

Vær varsom med at bore eller skrue i træværk/vindues rammer og karme, da træet kan flække og du selv skal betale for udbedring ved fraflytning.

Vær generelt opmærksom på, hvor mange overflader du bryder, da dette skal udbedres ved fraflytning til samme standard som ved indflytning.

Vinduer

Rengøring af vinduer:
Brug en blød børste og en skraber, og anvend mildt sæbevand – eventuelt tilsat et afspændingsmiddel, der hindrer kalkpletter.

Vi anbefaler, at du min. 2 gange om året rengør vinduet udvendig.

Efterbehandling
Alle bevægelige dele bør efterses og smøres med syrefri olie. Især er det vigtigt at renholde de bevægelige vendebeslag minimum en gang årligt. Hvor metal og plastik arbejder sammen, smøres med stearin, hvor et lys køres hen over ledet. Kontroller årligt tætningslister, så disse ikke klemmes eller løsnes og dermed modvirker deres hensigt.

Indvendige døre

Rengøring:
I første omgang rengøres malede døre med klud og varmt vand. Efter behov kan man anvende almindelige vaske-, opvaskemidler eller rengøringsmidler. Man bør dog undgå skurepulver og lignende, da dette har en slibende effekt.

Fedtpletter, skosværte og lignende tørres af med kunststof-cleaner. Stærkere opløsningsmidler må ikke anvendes. Rengøringsmidlerne må ikke indeholde sprit, opløsningsmiddel, klor eller salmiak. Umiddelbart efter rengøring skal overfladen – uanset anvendte metode – altid tørres af.

Smøring og justering af hængsler:
Hængslerne smøres efter behov dog min. én gang årligt. Dette gøres ved at føre en smule konsistensfedt gennem slidsen.

Døren justeres ved at løsne penolskruen i toppen eller bunden med en unbrakonøgle, alt afhængigt af om døren skal op eller ned. Skal døren f.eks. hæves, løsnes skruen i toppen af hængslet, og bundskruen strammes tilsvarende.

Dørgreb & beslag:
Efterspænd gennemgående skruer og pinolskrue ca. 1 gang årligt.

Misfarvninger forebygges/fjernes med alm. renholdelse.

Til rengøring anvendes varmt vand, mildt rengøringsmiddel, bløde børster eller syntetiske pudsesvampe. I særlige tilfælde kan der anvendes polermiddel specielt egnet til rustfrit stål. Benyt aldrig skure-/stålsvampe eller stålbørster, da dette kan beskadige overfladen.

Bad og toilet

Vedligehold af vandlås:
Sæt en spand eller lignende under vandlåsen og adskil den. Rengør herefter vandlåsen og genmonter. Vær omhyggelig med at få pakningerne placeret rigtigt.

Rengøring af toiletkumme:
Daglig rengøring bør ske med en toiletbørste eller en fugtig klud tilsat syreholdigt rengøringsmiddel med en pH-værdi mellem 1 og 4.

Vær særlig opmærksom på den bagerste del af kummen. Her tømmes overskydende vand fra skylleranden ud og et eventuelt kalklag kan derfor bygges op over tid.

Vedligeholdelsesanvisning af toiletkummen:
Solidt sanitetsporcelæn er et af de letteste materialer at holde, men der er ting, som der er værd at tage højde for. Brug børsten ofte, så slipper du for misfarvninger i afløbsbøjningen.

Mikrofiberklude, skurepulver eller rengøringsmidler der indeholder slibemidler må under ingen omstændigheder anvendes da de nedbryder overfladen.

Ved kalkdannelse anbefaler vi gentagne behandlinger med citronsyre på papir. Lad det virke over natten. Det er vigtigt at låg og sæde er slået op, da de ellers kan tage skade af dampene.

Anvendes anden form for kalkfjerner fraråder vi typer med en pH-værdi over 9. 

Vedligeholdelse af toiletsæder:
Der skal anvendes varmt vand med mild sæbe til rengøring af både toiletsæde og beslag/hængsler. Skyl efter med rent vand og tør af med et viskestykke.

Toiletrens må ikke anvendes på hverken toiletsædet eller beslag/hængsler.

Rengøring af bade- og håndvaskarmaturer, samt brusesæt:
Undgå at benytte ridsende svampe og skurepulver til rengøringen af badearmaturet.

Det frarådes at anvende opløsning- og syreholdige rengøringsmidler.

Kalkaflejringer fjernes ved at benytte almindelig husholdningseddike.

Bordplader:
Bordpladerne tørres dagligt over med en blød klud og sæbe. De fleste pletter kan fjernes med vand og flydende opvaskemiddel.

Hvis bordpladen kommer i kontakt med stærke kemikalier såsom acetone, mineralsk terpentin, afløbsrens o.l. skal dette omgående tørres op og efterfølgende rengøres med vand og flydende opvaskemiddel for at undgå skader på overfladen.

Håndvasken:
Ved vanskelige pletter, kan vasken fyldes op med varmt vand (ikke kogende) tilsat en opvasketabs og lad det stå nogle timer. Vask herefter med en ikke ridsende børste, skyl og tør efter.

Betjeningsplade:
Undgå at benytte ridsende svampe og skurepulver til rengøring. Vi fraråder opløsnings– og syreholdige rensemidler, som indeholder eddikesyre. De angriber overfladen, som bliver mat og ridset. Rens kun med lidt sæbe og en fugtig klud. Derefter skylles det af og gnides tørt.

Rengøring af gulvafløb:
Vandlåsen skal altid holdes vandfyldt og ren. Risten demonteres med jævne mellemrum for rengøring. Unidrain bør rengøres jævnligt. Det sikrer at afløbssystemet holder længe, fungerer optimalt og at gulvafløbet bliver ved med at se flot ud.

Rengøring af gulve:
Gulve og brusenicher er beklædt med fliser. Til daglig rengøring anbefales LIP sanitetsrens eller et tilsvarende produkt. Brug aldrig ”fede” rengøringsmidler, så som brunsæbe eller sæbespåner.

Efter brug af rengøringsmidlet skylles efter med rigeligt vand og tørres efter med en tør, fnugfri klud.

Ståluld, skurepulver og skurenylon må ikke benyttes, da dette ridser overfladen.

Vandinstallationer:
I forbindelse med udskiftning af pakning og lignende kan du afspærre alle vandinstallationer i boligen ved hjælp af stopventiler, som er placeret under vasken.

Vand til badeværelset kan afbrydes ved installationslemmen i badeværelset.

Er du i tvivl kontakt Heimstaden for vejledning.

Køkken

Vedligeholdelse af bordplader:
Bordpladerne er lavet af laminat. Vedligeholdelsen består af simpel rengøring med normale rengøringsmidler. Farvestoffer fra mad, te m.v. kan trække ned i bordpladen og må derfor ikke ligge på bordpladen i længere tid.

Rengøring af melaminoverflader på køkkenskabe:
Rengør overflader på låger med lunkent vand eller sæbevand. Brug ikke sulfomidler. Pletter afsat efter lang tid, som ikke kan fjernes med vand, kan man fjerne med en svag opløsning af klorin eller acetone i vand. Start altid med en meget tynd opløsning.

Speciel pleje til vanskelige pletter:
Rester af vanskelige pletter kan kræve ekstra grundig rengøring.

Ved eddike, kaffe, te, citronsaft, grønsagssaft, farvestoffer, ketchup, liljepollen, safran, lette ridser, skopudsemiddel, blæk, filtpenne, jod, meldug, merkurokrom, blod, rødvin, parfume: Brug en fugtig mikrofiberklud og et let slibende rengøringsprodukt (dog ikke på overflader med højglans eller mørke overflader).

Fedtstof, smørelse og olierester:
Brug en mikrofiberklud, og gnid pletten med lidt fortyndet blegemiddel. Vask flere gange med varmt vand, og tør efter med en blød klud. Blegemiddel kan misfarve Corian, hvis det ikke fjernes helt ved at skylle efter med vand.

Hårdtvands-kalk, sæbe, mineraler:
Brug en mikrofiberklud og almindeligt husholdningsrengøringsmiddel (eller eddike) til at gnide på pletten og lad stå i 2-4 minutter. Brug en ny, ren mikrofiberklud til at vaske området grundigt med vand.

Daglig rengøring af køkkenvask:
Vandstænk fjernes med en klud (under den daglige aftørring). Hvis du har skyllet en pande – eller andet fedtholdigt – i vasken, så kan du bruge din opvaskebørste eller en skuresvamp med lidt sulfo på.

Det er kun, når der er tale om kraftige kalkaflejringer, at du skal have fat i specialprodukter.

Hvis din vask ændrer farve, så er det tid til at rense den lidt mere indgående.

Hårde hvidevarer

For at sikre optimal funktionsevne skal hvidevarerne vedligeholdes jævnfør beskrivelserne i hvidevarenes manual.

Hårde hvidevarer:
Manualer til hårde hvidevarer kan findes her.

Reklamation af hårde hvidevarer:
Kontakt Heimstaden via MinBolig eller kundeservice, hvis en fejl ikke kan afhjælpes på egen hånd.

Kundeservice tlf. +45 33 75 10 10

Oplys hvidevarens fabrikationsnummer (E-nr.) og produktionsnummer (FD) til kundeservice.

Disse oplysninger findes følgende steder (afhængigt af model):

  • På indersiden af lugen/låge eller serviceklappen
  • På bagsiden af maskinen
  • I køleskabet kan du finde mærkatet bag frugtskuffen i køleskabet.

Sørg for jævnlig afkalkning af hvidevarerne.

Husk at lågen på vaskemaskine og opvaskemaskine skal holdes åbne efter brug, så maskinen kan tørre, ellers kan der opstå dårlig lugt i maskinen.

Hvis du har problemer med dine hvidevarer, kan du kontakte teknisk afdeling via kontaktformularen nedenfor eller på siden Beboer.

Tekniske installationer

Teknikskabet:
Teknikskabet skal altid være frit tilgængeligt, og må ikke benyttes som depot eller som tørreskab af våde genstande, da det kan medføre kortslutning af elektriske installationer.

Gulvvarmen sidder i teknikskabet, men styringen til temperatur sidder på væggen

I nyere ejendomme finder du netværksstik / router til Wifi i teknikskabet.

Gulvvarme:
OBS! – Der er gulvvarme med vandfyldte gulvvarmeslanger. Der må derfor ikke sættes noget fast i gulvet.

Boligen har gulvvarme over alt, og det reguleres via rumtermostat placeret på væggen i de enkelte rum. Temperaturen justeres ved hjælp af drejeskiven til den ønskede temperatur. Vi anbefaler at du holder en temperatur på minimum 18 grader uanset årstid og brug af rummet.

Bemærkninger i øvrigt:
Varmeanlægget er indstillet således, at der maksimalt kan varmes op til 22 grader af hensyn til gulvet.

Ved ændring af temperaturen må der forventes en forsinkelsestid på ca. 24 timer inden den ønskede varmeeffekt endeligt opnås.

Batteriet skal skiftes iht. vejledning fra producenten.

Hvis der ønskes uens temperaturer i de forskellige værelser, bør rummene holdes adskilt ved at lukke dørene. Det anbefales dog at have en ens rumtemperatur.

Effektiviteten på gulvvarmen nedsættes væsentligt, hvis du har tæpper.

Eltavle, sikringer:
Heimstadens 24h-klistermærker sidder i elskabet med kontakt til akuttelefon.

Skifting af sikring:
Husk at købe en sikring, der har den rigtige størrelse og ampere.

Kontrollér, om nogen af dine tilsluttede elektriske apparater er beskadiget.

Røgalarm:
Boligen er forsynet med én røgalarm der er tilkoblet elforsyningen samt har et batteri der overtager hvis der ikke er strøm.

Hvert halve år bør røgalarmen renses udvendigt med en let fugtet klud.

Røgalarmen skal udskiftes efter 10 år.

Betaling for besøg af håndværkere/servicefolk:
Hvis der rekvireres håndværkere eller servicefolk til et problem i lejligheden, og der ved besøget ikke kan konstateres en fejl eller problemet skyldes forkert betjening eller manglende vedligeholdelse, vil fakturaen for besøget tilgå beboeren.

OBS: Håndværkere/servicefolk skal altid bestilles gennem Heimstaden via MinBolig eller kundeservice.

Ventilation:
Boligens udsugningsanlæg sørger for en konstant udsugning hele døgnet. Udsugningen sker via emhætte i køkkenet samt via ventilen i loftet i badeværelset.

Ventilen i badet/køkken er indreguleret ved indflytningen. Der kan åbnes for ekstra udsugning i emhætten f.eks. ved madlavning, men der kan ikke lukkes for udsugningen. Der leveres erstatningsluft til alle beboelsesrum. Ventilationen er med til at opretholde et godt indeklima til gavn for beboerne.

Armaturer må aldrig tilstoppes med klude eller lignende.

Jævnlig rengøring giver en bedre ventilation. Ventilation i badet kan skrues helt af og rengøres.

Fedtfiltre i emhætten kan tages af og lægges i blød et par timer i varmt vand tilsat sæbe, eller natten over. De kan eventuelt kommes i opvaskemaskinen.

Kontrolventil:
Anlægget er indreguleret, der må ikke justeres på ventiler.

Rengøring:
Ved kontrolventiler i væggen kan der forekomme en mørk ring af støv rundt omkring – dette skal jævnligt fjernes med en tør klud og efterfølgende med en evt. fugtig klud. Det er vigtigt at dette fjernes løbende, da det ellers vil komme til at sidde fast på væggen.

Forhold uden for boligen

Affald

Affald skal sorteres og smides i de retmæssige skraldespande.

Er du i tvivl, kan du benytte Hedensted Kommunes hjemmeside, hvor du hurtigt får svar på, hvordan affaldet skal sorteres.

  • Molokker findes på område
  • Miljøaffald/storskrald skal afleveres på kommunens genbrugsplads
  • Huse / rækkehuse – Affaldssorter i henhold til kommunens regler.

Haver og terrasser

Som beboer i et rækkehus har du selv til opgave at vedligeholde have og/eller terrasse holde den pæn og præsentabel. Du kan finde inspiration til haveliv i alle årets sæsoner på www.heimstaden.dk/haveliv

Terrasse:
Terrassens flisebelægning skal løbende fejes for løv og nedfald fra træer (da dette kan misfarve overfladen) samt rengøres. Ved mos, alger mv. rengør med algefjerner eller klorin fortyndet 1:1. Mos kan skrabes op af fugerne – efterfyld med fugegrus.

Græsplæne:
Græsplæner har den almindelige pasning, som;

  • Slå græsset en til to gange om ugen fra april til oktober
  • Skær kanter langs plænen en til to gange årligt
  • Vand græsset i tørkeperioder
  • Giv græsset gødning evt. kalk
  • Riv græsset igennem en gang om året
  • Riv visne blade væk fra plænen om efteråret.

* Vi anbefaler at du ikke klipper græsset kortere end tre til fire cm. På den måde bliver græsset mere livskraftig og kan bedre klare sig i konkurrencen med ukrudt og mos.

Hækken:
Den enkelte beboer har ansvaret for vedligehold af egen hæk, både på den udvendige og indvendige side. Hækken skal klippes 1-2 gange årligt, ligesom ukrudt løbende skal fjernes.

Snerydning:
Lejer sørger selv for rydning af sne på egen grund.

For øvrige spørgsmål, kan du se i husorden for din ejendom. Denne finder du på beboersiden for din ejendom

Generelle forhold

Ændring af beboermapper

For øvrige spørgsmål, kan du se i husorden for din ejendom. Denne finder du på beboersiden for din ejendom.

Reglerne i denne beboermappe kan efterfølgende løbende ændres eller revideres af Heimstaden, såfremt der findes behov herfor.

Ordlyden i lejekontrakten går forud for beboermappen i tvivlsspørgsmål.