Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Info vedr. coronavirus

Projekt UDENFOR – et liv på gaden

Ved at opsøge, række ud efter og gøre opmærksom på gruppen af hjemløse borgere, der lever et isoleret liv på gaden, arbejder projekt UDENFOR aktivt på at forbedre forholdene for de mest udsatte hjemløse.

Udgivet den 6. marts 2020

Hver dag, aften og nat går gadeplansmedarbejdere fra projekt UDENFOR på gaden for at opsøge de mest udsatte hjemløse. De stiller sig til rådighed, tilbyder en relation og brobygning til relevante tilbud.

Organisationen arbejder af to spor: gennem vidensformidling og gadeplansarbejde.

Tid, tålmodighed og timing er omdrejningspunkterne i indsatsen, som til enhver tid tager udgangspunkt i den enkelte persons behov for hjælp, støtte og omsorg.

Læs også: Mød naboen – 42 boliger, ét hjem

Gadeplansarbejdet går hånd i hånd med en række initiativer, som fx Den mobile café, Locker Room, Transitprogrammet, Kvinder og hjemløshed samt Levefællesskabet.  

Her giver vi et indblik i et par af de initiativer, Projekt UDENFOR, står bag.

Den mobile café

Mandag til fredag og én lørdag om måneden kører frivillige ud på gaden i København med mad, tøj, soveposer og andre fornødenheder, til de hjemløse, som har svært ved at skaffe sig de basale fornødenheder på anden vis.

Dagens måltid tilberedes i projekt UDENFORs eget køkken og køres ud i byen i en specialbygget varevogn. Når maden tilberedes, bliver der tænkt godt og grundigt over, at maden – udover at smage godt – er mættende, varieret og indeholder de næringsstoffer kroppen har brug for.

(artiklen fortsætter under billedet)

Den Mobile Café er ikke kun madudbringning, men også et redskab til at skabe kontakt til hjemløse på gaden. At dele et måltid mad giver en unik mulighed for at lære et andet menneske at kende, og arbejdet i caféen handler i lige så høj grad om at tale med de hjemløse, der bor på gaden, udvise omsorg og skabe relationer, som at servere et måltid.

Levefællesskabet – Man kan bo på mange måder

I Aarhus bor seks personer, som før var hjemløse, i huse, som de selv har været med til at tegne og bygge. Husene er placeret i et ”levefællesskab”, hvor de tidligere hjemløse beboere udvikler kompetencer til at indgå i andre fællesskaber og oplever en øget inklusion i det omgivende samfund.

I levefællesskabet (og i det foregående byggeprojekt) får de hver især mulighed for at skabe en ny fortælling om sig selv, hvor hjemløsheden ikke længere er definerende.

Her kan beboerne udvikle sig, lære at bo, og bygge en base til at håndtere hverdagens op- og nedture. Samtidig hjælper fællesskabet dem ud af den ensomhed, der ofte kendetegner tilværelsen for en hjemløs.  

Projektet, der blev startet i 2018, er det første af sin art, men har allerede inspireret til flere lignende projekter rundt om i landet.