Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Spørg os

Historien bag Halloween

Når mørket falder på den 31. oktober, markerer børn og barnlige sjæle Halloween – men hvad er egentlig historien bag de mange zombier, hekse og spøgelser, der indtager gader og opgange og afkræver slik mod sjælefred? Og hvad er reglerne for at ’deltage i legen’?

Udgivet den 31. oktober 2019

Baggrund

Både Allehelgensdag (der falder den 1. november og i den kristne kirke markeres den første søndag i november) og Halloween udspringer af middelalderens folkelige traditioner, der markererede at høsten var i hus, sommeren var slut og et nyt år på vej.

I mange europæiske folkeslag mente man, at de, der var døde i løbet af året, på dette tidspunkt mellem det gamle og nye år rejste til de dødes rige. De døde var denne dag særligt aktive og færdedes som ånder blandt de levende. 

Selvom kirken fra omkring år 500 ’overtog’ helligdagen, levede mange af de gamle traditioner videre – bl.a. var det langt op i 1900-tallet normalt at danske børn kulfarvede ansigtet, skar roelamper ud og skræmte naboer og venner.

De mange irere, der rejste til USA i 1800-tallet tog skikken med sig og har udviklet traditionen til Halloween, som vi kender det i dag. Roerne er i mellemtiden blevet udskiftet med græskar. 

Læs også: Historien om Lucia

Spillereglerne for Halloween

Halloween-traditionen byder i dag både på kreativt udskårne græskarlygter, uhyggeligt udsmykkede haver, huse og opgange – og ikke mindst udklædte børn, der går fra dør til dør under trusler om “slik eller ballade.”

Spillereglerne er meget enkle:

  • Halloween falder altid den 31. oktober – man kan selvfølgelig både have pynt hængene før og efter 
  •  Du indikerer at du er med på legen ved at have et lystændt græskar eller anden udsmykning foran din hoveddør – hvis der ikke er pynt, er beboerne ikke med
  • Der åbnes op for ”slik eller ballade”, når solen går ned omkring kl. 17.00 – man bør ikke ringe på efter kl. 21.00 
  • Traditionelt uddeles der små stykker indpakket slik 
  • Det er tilladt at skræmme tilbage, både når børnene kommer – og når de går

Glædelig Halloween!