Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Info vedr. coronavirus

Heimstadens tomatskole

Hvis du mangler et nyt projekt at kaste dig over, eller hvis du altid har drømt om hjemmedyrkede tomater, så læs med her.

Udgivet den 3. marts 2021

Senest opdateret den 31. marts 2021

Årstiden er skiftet, og det betyder sæson for tomatdyrkning. Heimstadens tomatskole er for alle – uanset om du er nybegynder eller en erfaren tomat-connaisseur. Det spiller heller ingen rolle, om du har have, terrasse, altan eller blot en vindueskarm.

Dog kan det hurtigt virke tidskrævende at dyrke sine egne tomater – Frygt ej, vi gennemgår trin for trin forløbet med dig.

Hvis du vil være med, skal du bruge:
  • Tomatfrø
  • Såbakke
  • Så- og priklejord
  • Potte(r)

(Du kan også snyde lidt og deltage i tomatskolen om en måned, hvis du anskaffer dig en forspiret tomatplante).

Vi tilføjer løbende de forskellige trin i rejsen mod de perfekte tomater her på bloggen og på vores Facebook, hvor vi udlodder lækre præmier undervejs – Du skal blot dele et billede fra din tomatrejse i kommentarsporene på Facebook.

Trin 1: Forspiring

Udvælgelsen

Det første trin i tomatskolen er, at du skal udvælge dine tomatfrø. Tomater findes i et utal af størrelser, smage, farver og former. 

Derfor er det første, du skal beslutte dig for, hvilken sort, du ønsker at dyrke. Et godt råd er at overveje, hvad du skal bruge dine færdigdyrkede tomater til.

Læs også: Fem familiespil du måske har glemt

Når du har købt dine tomatfrø i enten supermarkedet, den lokale grønthandler eller gemt dem fra sidste år, så er du klar til næste lektion i tomatskolen.

Såning

Når du har udvalgt frøene, skal du fylde spirekassen med så- og priklejord i hvert spirehul. Efter det er gjort, laver du en lille fordybning til frøene og putter et – tre frø i hvert spirehul. Du behøver kun at trykke dem let ned.

Bemærk, du skal ikke bruge for meget vand – kun et par dråber! “Drivhuset” er selvvandene, og hvis du hælder for meget vand over, risikerer du at jord og planter mugner.

Sæt til spiring i vindueskarmen

Dine tomater har brug for meget varme i den spædestart af grorejsen.

Derfor skal du sætte din spirkasse i en solrig vindueskarm. Dine tomatfrø skal nemlig have masser af sollys og gerne en temperatur på 21-25 grader. Hvis du synes, det er svært at ramme det varme indeklima, kan du ligge en klar plasticpose lagt løst over.

Trin 2: Omplantning til større spirekasse

Efter cirka to uger er spirerne ved at vokse ud af den lille spirekasse, som vi tillader os at kalde ‘kravlegården’. For at sikre den bedste vækst omplanter vi nu til en lidt større spirekasse – eller minidrivhus – i vindueskarmen, inden vi potter planterne. Vi anbefaler, at du strør lecakugler ud i bunden, før du omplanter spirerne.

Du skal forsigtigt løfte spirerne op af hullerne i spirekassen og placere dem i fordybningerne – Et godt råd er at bruge en teske til at grave lidt ned i hullet og løfte spiren op med rod. Det gør ikke noget, at der kommer jord med over.

Har du flere spirer i hvert spirehul, skal de adskilles og plantes individuelt i den nye, større spirekasse. Du kan vurdere, om du skal beholde alle spirerne eller kun et udvalg.

Når spirehullerne er klar, giver du spirerne et lille tryk ned i jorden. Kom gerne lidt ekstra jord rundt om stænglen for at give dem ekstra ballast i starten. Du skal fugte jorden med kun lidt vand og ikke for koldt – Pas på med at overvande, da du risikerer råd i jorden i minidrivhuset.

Nu skal du blot putte låget på og stille tomaterne tilbage i den solrige vindueskarm.

Trin 3: Prikling

Vi potter – første gang

Der er nu gået yderligere en uges tid (afhængigt af mængden af solskin) og vores spirer har både vokset sig større og fået takkede blade, så nu er vi er nu klar til at potte – eller det, der hedder prikle.

Og her er der tale om en vaskeægte tommelfingerregel: Start med en potte, skjuler eller måske bare et hvidt plastkrus (husk huller i bunden til vandafløb), som ikke er meget over en tommelfingers længde i diameter.

Vi kommer til at ompotte af flere omgange til større potter, efterhånden som planterne gror.

Vi kommer til at ompotte af flere omgange til større potter, efterhånden som planterne gror.

Det gør, at tomaterne udvikler et stærkere rodnet og dermed sundere og mere robuste planter (og i sidste ende afgrøder). Derudover kan for meget jord få planten til at stagnere i vækst, indtil rodnettet har vokset sig rigtigt til.

Læs også: Giv din stue en forårsmakeover

Fyld de nye potter med så- og priklejord og form et hul til planten. Tag forsigtigt tomatspirerne op af spirekassen med en ske og før den over i potten – Sørg for, at det lille fine rodnet stadig sidder fast på stænglen. Der må gerne komme jord med over.

Du kan godt så et par planter i hver potte, men det optimale er at placere én i hver potte.

Hvor dybt skal planten ned i jorden?

Sørg for at stænglen på de lange, ranglede tomatspirer kommer helt ned i jorden, så det kun er de små kim-blade, der stikker op over jorden. Det gør, at planten hurtigere slår rødder og udvikler et stærkere rodnet på stænglen.

Hvis potten ikke er dyb nok til stænglen, kan du forsigtigt dreje den rundt langs kanten i potten og dermed få plads til mere under jorden.

Husk at planten skal have masser af sollys, men uden at stå for varmt.

Vand planten ovenfra, da der endnu ikke er dannet rodnet; det er vigtigt, at jorden ikke tørrer ud – men pas fortsat på at med overvande. Du må ikke vande med gødning før om tre-fire uger, når rodnettet har vokset sig stort og stærkt.

Pssst… har du ikke være med fra starten, kommer der snart forspirede tomatplanter i butikkerne.

VÆR MED…

Vær med når vi her på siden løbende opdaterer tomatskolen trin for trin.