Mange unge vælger forsikringerne fra. Men det kan risikere at blive en dyr løsning.
Selvom det kan få store økonomiske – og personlige – konsekvenser dropper tusindvis af unge de mest basale forsikringer.
For selvom de færreste af os forventer, at ulykken rammer, er både tyveri, indbrud, ildebrand eller andre skader i hjemmet noget der rammer fra tid til anden.
Alligevel har omkring hver femte unge dansker mellem 18 og 29 år ikke tegnet nogle af de mest basale forsikringer, nemlig indbo- og ulykkesforsikring. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.
Det kan dog hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke er forsikret, når først uheldet er ude.
Hvilke forsikringer skal man vælge?
”Ud over din husleje, bør indbo- og ansvarsforsikring samt ulykkesforsikring være det første, du bruger penge på, når du flytter i egen bolig,” lyder det fra Heimstadens skadesbehandler Ayhan Jørgensen.
Han har flere gange set konsekvensen, når uforsikrede beboere hos Heimstaden mister deres ejendele i forbindelse med f.eks. indbrud eller ildebrand.
Læs også: Ny på drømmeuddannelsen?
”Du får forhåbentlig ikke brug for forsikringen, men det kan få enorme økonomiske konsekvenser, hvis først uheldet er ude. Langt de fleste forsikringsselskaber tilbyder rimeligt billige forsikringer til studerende, så det behøver ikke vælte budgettet,” siger Ayhan Jørgensen.
Regning kan løbe op i millioner af kroner
Hos Gjensidige, som står bag undersøgelsen, advarer direktør for Skade, Henrik Sagild, også mod at unge lader sig friste til at droppe forsikringen.
“En indboforsikring er enormt vigtig, da den ikke kun sikrer erstatning for dine ejendele, men den medfølgende ansvarsforsikring sørger også for at hjælpe dig, hvis du kommer til at påføre skader på en anden person eller deres ting, hvilket kan føre til erstatningskrav, som i værste fald kan løbe op i flere millioner kroner,” siger han.
Udover indboforsikringen er det også ulykkesforsikringen, som mange unge ikke har valgt at tegne, og det betyder, at man ikke får erstatning, hvis man skulle være ude for et ulykkestilfælde eller på anden måde komme slemt til skade.
Men hvad dækker forsikringerne egentlig over?
Vi har samlet et overblik over de vigtigste forsikringer og hvorfor du bør (gen)overveje at tegne dem:
Indboforsikring
En indboforsikring er dit ’must-have’, når du flytter hjemmefra – medmindre dine forældres forsikring fortsat dækker dig. Men det bør du lige tjekke op på.
En indboforsikring dækker de ting, du har i hjemmet – f.eks. hvis der skulle opstå brand, tyveri, storm, oversvømmelse og meget andet.
Den dækker også dine ejendele som du tager med ud af huset, herunder din bagage på ferien.
Derudover dækker indboforsikringen også over hårde hvidevarer, hvis din bolig f.eks. bliver ramt af en strømafbrydelse eller kortslutning.
Selvom du ikke synes, du ejer mange ting i din bolig, kan det hurtigt blive meget dyrt, hvis du skal ud at anskaffe nyt.
Ansvarsforsikring
Kommer du til at gøre skade på andre eller andres ting, skal du betale for det, du har ødelagt. Det kan blive en rigtig dyr affære. Derfor bør du prioritere ansvarsforsikringen sammen med indboforsikringen.
Læs også: Fire gode råd til indretning af din studiebolig
Rammer du f.eks. en fodgænger med din cykel, så personen kommer alvorligt til skade, skal du betale erstatning – det gælder også hvis du kommer til at tabe en computer du har lånt, eller på anden vis ødelægger andres ejendele.
Mange indboforsikringer indeholder en ansvarsforsikring, som dækker, hvis du gør skade på andre eller på andres ting. Det kan være en god ting lige at undersøge, inden du tegner din forsikring.
Ulykkesforsikring
Det giver næsten sig selv: Ulykkesforsikringen dækker over varige skader og mén, som opstår i forbindelse med en ulykke. Og den kan være god at have ud over indbo- og ansvarsforsikringen.
Det kan være, at du vælter på cyklen og får en tandskade – eller falder på ski og får en knæskade, der giver alvorlige mén.
Ulykkesforsikringen dækker ikke et økonomisk tab som andre forsikringer, men udløser en erstatning. Det kan både være et plaster på såret og give økonomisk tryghed.
Rejseforsikring
Uanset om du skal på ferie, studietur, holder sabbatår i udlandet eller af anden årsag bevæger dig uden for Danmarks grænser, bør du alliere dig med en rejseforsikring.
En rejseforsikring vil bl.a. dække akut hjælp og behandling, hvis du kommer til skade i udlandet. Det samme gælder, hvis du skal transporteres hjem.
Inden for Europa givet det blå EU-sygesikringskort dig adgang til behandling på offentligt hospital eller klinik – hvis du altså har husket at forny det. Hjemtransport og andre udgifter er dog ikke dækket af kortet.
Særligt uden for Europa kan lægebehandling hurtigt løbe op i mange hundrede tusinde kroner.
Andre forsikringer
Afhængigt af din livssituation og hobbyer kan andre forsikringer være relevante for dig – det gælder f.eks. hvis du dyrker en særlig farlig eller dyr sport. Eller måske har du bil eller en hund?
På forsikringsguiden kan du læse mere om de forsikring for unge – læs mere her.