På ydre Frederiksberg ligger der en helt særlig lejlighed både i størrelse og indretning. Kristian Lillelund har nemlig sat sit fingeraftryk i hvert et hjørne af den 158 m² store lejlighed, hvor han bor med sin kone Mariah og parrets fire sammenbragte børn.
Det er 1991. Kristian har boet i København et par år, da hans farmor en dag ringer. En ven af hende er død, og hun foreslår, at hendes 20-årige barnebarn skal overtage lejligheden i Tordenskjoldsgade bag Det Kongelige Teater. Kristian, der drømmer om at bo i København K slår til med det samme.
Men lejligheden, der er et dødsbo skal gennemrenoveres, og Kristian har ikke pengene til at hyre håndværkere. Så han ringer til sin bror, der er ved at uddanne sig som tømrer, og sammen kaster de sig ud i at istandsætte lejligheden.
Og lige her – for næsten 30 år siden – finder Kristian ud af, at han har sans for det med indretning.
I dag er Kristian indehaver af RUM4, et indretnings-, design- og arkitektstudio, hvor han laver skræddersyede løsninger for sine kunder.
Det gælder også i hans eget hjem på Frederiksberg, hvor han har lavet alt fra bunden – inklusiv møblerne – og hans nybyggede sommerhus, som han har tegnet i samarbejde med en gammel ven, der er arkitekt.
Sommerhuset er bygget, og nu er han i gang med det store indretningsprojekt, hvor han igen bygger og indbygger alle møbler.
Læs også: Indretningsarkitektens seks bedste tips
”Jeg er aldrig trådt ind i et hjem, hvor jeg har tænkt, at her kunne jeg bare bo. Jeg vil altid ændre, bygge noget fra bunden, gøre det til mit,” siger Kristian. Og til spørgsmålet om, hvad der skaber et hjem, lyder det:
”Det gør min kone. Og så personlighed. Farver. Ideer. Mod.”
(Artiklen fortsætter under billedet)
Gråt i gråt
Den 158 m² store lejlighed i Thyra Danebod på ydre Frederiksberg, har da også masser af personlighed. I den store fordelingsgang, er der bygget høje skabe, hvor alt over- og fodtøj fra husets seks beboere opbevares.
Og det lange køkkenbord i eg med en grøn bordplade i marmor er bygget op ad væggen fremfor foran vinduerne, fordi parret i sin tid håbede på at få franske altaner. Op ad den ene endevæg er der bygget et højt skab med plads til masser af køkkenting.
Det oprindelige køkken er sammenlagt med et værelse, og så er det hele malet gråt. Gulv, vægge, karme, radiatorer, skabe og loft.
Jeg ville jo egentlig have, at pigernes værelse også skulle være gråt, men jeg blev overtalt. Jeg er dog også vild med lyserød.
”Jeg brugte den grå farve, da jeg lavede en vinbutik på Smallegade, og jeg blev så vild med den, at jeg besluttede mig for at bruge den herhjemme,” forklarer Kristian:
”Lejligheden, der trods sin størrelse, er meget mørk, var selvfølgelig malet hvid oprindeligt, i et forsøg på at gøre den lysere. Men selv uden møbler med store, tomme rum, var lejligheden stadig forholdsvis mørk.
I stedet for at forsøge at gøre den lys og luftig med lyse farver, besluttede jeg hurtigt at male det hele gråt og spille på den mørkere farve, der gør lejligheden mere hyggelig og nærmest huleagtig.”
Læs også: Få bugt med genstridige pletter på tøjet
Den grå farve er gennemgående i hjemmet – alt er gråt undtagen badeværelserne og værelset, hvor de to døtre bor. Det er malet lyserødt – blandet med gråt.
”Jeg ville jo egentlig have, at pigernes værelse også skulle være gråt, men jeg blev overtalt. Jeg er dog også vild med lyserød,” griner han.
Et andet gennemgående element i lejligheden er de hjemmebyggede møbler, som skaber et unikt udtryk og en rød tråd – Kristian bygger nemlig alt selv. Fra reoler til borde, sofaer og senge.
De eneste ting, han ikke selv har bygget, er de lyserøde Eames-stole om spisebordet i køkkenet, og et par andre Eames-klassikere i soveværelset og stuen.
I stuen betyder det eksempelvis, at han har bygget sofaerne, der står op ad vinduerne og den utrolige reol, der fylder hele den store væg, og som er indrettet med både bøger og forskellige stilleben, giver rummet liv.
Overalt i hjemmet er der ligeledes planter, som hænger og står, hvilket giver en fornemmelse af, at naturen er kommet ind i ”hulen”.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Udnyt pladsen
Køkkenet er familiens samlingspunkt. Her bruger Kristian og hans kone Mariah Malewicz Lillelund meget tid sammen med deres fire sammenbragte børn. Kristian har sine døtre på 11 og 18 år, og Mariah har sin datter på 10 og søn på 13 år.
De er der alle hver anden uge, hvor børnene bor på den ene side af køkkenet, som kaldes børnefløjen. Her skulle der egentlig have været tre værelser à 10 m², men de to yngste piger, blev hurtigt så gode venner, at de har fået et større værelse i lyserøde rammer, som de deler.
I sønnens værelse, har Kristian bygget sengen som en slags køjeseng uden underkøje for at udnytte pladsen bedst muligt.
Jeg er aldrig trådt ind i et hjem, hvor jeg har tænkt, at her kunne jeg bare bo. Jeg vil altid ændre, bygge noget fra bunden, gøre det til mit.
Den ældste, som er på højskole i Jylland, da vi møder familien, bor i den anden fløj bag de franske døre til stuen, og inde bag stuen har Kristian og Mariah deres soveværelse med en himmelseng og endnu et indbygget skab.
Læs også: Sådan får du mest ud af den lille altan
”Når man bygger møblerne selv, er det muligt at udnytte pladsen optimalt,” forklarer Kristian:
”Mange af møblerne har ligeledes opbevaring, så man kan gemme småting væk. Og så bør man udnytte store vægge til enten reoler eller skabe. Ikke mindst, hvis man har en stor gang, som vi har, er det genialt. Vi behøver aldrig at lægge noget på loftet, alt kan være her, og det giver et bedre overblik over, hvad vi egentlig har af ting.”
Kristian faldt for et par år siden over et materiale, der hedder design board. Det er lavet i Portugal og minder umiddelbart om mdf (byggeplade lavet af træfibre, red.), udover at kvaliteten er bedre. I hjemmet på Frederiksberg har han lavet alle skabene i materialet – og den utrolige himmelseng i soveværelset.
Læs også: Undgå mørke- og coronakuller
”Det smarte ved byggepladerne er, at man kan forme dem, som man ønsker. Og så kommer de i forskellige farver. Flere steder i lejligheden har jeg valgt dem i grå og overfladebehandlet dem, så de matcher præcis det udtryk, jeg synes er fedt.
Men lad være med at bruge det til vådrum – de siger, at det kan tåle vand, men det kan det ikke,” siger han og viser skabet på det lille toilet, der ganske rigtigt har fået nogle hvide skjolder.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Når der skal skabes plads, må der gives plads
I og med at Kristian laver alt selv, har det også betydet, at familien også har måttet indrette sig efter ham. I begyndelsen boede Kristian og Mariah i hans treværelses lejlighed i København K, men det var for trangt og for langt til to af børnenes skole, så lige så snart de kunne være i Thyra Danebod, flyttede de ind.
Når man bygger møblerne selv, er det muligt at udnytte pladsen optimalt.
Og i parforholdet har Mariah måtte sande, at det at skabe plads, ofte handler om at give plads – især når Kristian kaster sig over nye projekter:
”Jeg har altid lært, at man indretter et værelse ad gangen. Kristian går som regel i gang med det hele på en gang, og det giver lidt kaos i perioder. Men han laver jo sådan nogle sindssygt fede og unikke ting, så han er tilgivet,” griner Mariah:
”Jeg tror dog også, at det handler om indstilling. Mange af os får jo nærmest en livskrise bare ved tanken om at flytte og skulle istandsætte, fremfor at se det positive i det og forestille sig, hvor det vil ende.
Hvis man flytter sin energi over på, hvad der er fedt ved projektet, er det langt nemmere at være i. Jeg kan godt lide at indrette – gøre det til et hjem – så det har været mit fokus.”
Læs også: Smilet er den korteste vej til godt naboskab
Kristian har boet i alle sine hjem i mange år, selv om han i princippet godt kunne være klar til at flytte, når han er færdig med indretningsprojektet, pointerer Mariah og kigger kærligt på sin mand.
”Ja, det kunne jeg godt,” siger Kristian og smiler: ”Men jeg kan nu også godt lide vores hjem, selv om det er lidt stort. For du har gjort det til et hjem.”
Lejligheden var oprindelig en del af en andelsboligforening, som gik konkurs under krisen og overgik til Heimstaden – Det er også derfor, at der aldrig kom franske altaner, og trods alt også derfor at Kristian har kunnet bygge så meget om, som han har gjort.
Det har resulteret i en helt unik lejlighed både i størrelse og udformning – perfekt til en stor børnefamilie. Måske endda for stor nu, hvor alt er på plads.
Læs også: Kombiner din afkalkning med rengøring
”Vi er faktisk interesseret i at bytte, hvis nogen skulle være interesseret. Den er lige til den store side for os efterhånden, fordi Kristians datter er på højskole, og vi bruger så meget tid i sommerhuset,” forklarer Mariah.
Og parret lader sig sjældent skræmme af nye indretningseventyr. ”Altså, selvfølgelig må jeg ikke lave helt så meget om i en ny lejlighed, som jeg har gjort her. Men jeg må godt lave køkkenet, ik? Og vægge kan jo altid males hvide igen,” siger Kristian og griner.