Energipriserne på både el, vand og varme (gas) fortsætter med at stige – her er hvad du kan gøre for at spare på energien.
Det seneste år er priserne på el, vand og varme (gas) steget voldsomt, både i Danmark og resten af Europa – og det kan mærkes på pengepungen. Ikke mindst nu, hvor el- og varmeregningen har fået endnu et nøk opad efter den russiske invasion af Ukraine.
Samtidig har forsyningsselskaberne sat a conto-priserne op for at imødekomme de stigende energipriser.
Det kan du selv gøre for at spare på energien – og regningen
Energipriserne kan du ikke stille så meget op over for. Men der er mange ting, du kan gøre for at mindske energiforbruget i din bolig – og den næste regning fra forsyningsselskabet.
Derudover skal vi tilbage til nogle af de råd, vores bedsteforældre måske har givet os som børn.
Og det er bare at gå i gang med det samme, lyder rådet fra Energistyrelsen:
”Det kan være sådan noget som at skrue ned for varmen derhjemme. Det kan man spare op til fem procent af sin varmeregning på, hver gang man sænker temperaturen én grad,” forklarer Matilde Grøn Bjørneboe, der er ansvarlig for Energistyrelsens rådgivningstjeneste SparEnergi.
”Derudover skal vi tilbage til nogle af de råd, vores bedsteforældre måske har givet os som børn: Sluk lyset og andre elektroniske apparater, når du ikke bruger det, træk gardinerne fra om dagen, så solen og varmen kan komme ind, og træk dem så for igen om aftenen for at holde på varmen”.
Tal med naboen: sammen kan i optimere varmeforbruget
Bor du i etagebyggeri eller rækkehus bør du tale med dine naboer og sikre, at alle har tændt for varmen. Sådan lyder anbefalingen fra Heimstaden Danmarks energikonsulent, Henrik Egbo.
”Bank på hos naboerne og sørg for, at I alle har tændt for varmen. Det vil sænke det samlede varmeforbrug i ejendommen væsentligt og vil kunne ses på den enkeltes varmeregning. Det er en af de mest effektivere måder til at optimere varmeforbruget til gavn for både klimaet og pengepungen,” siger Henrik Egbo og fortsætter:
Læs også: Hvorfor stiger el- og varmepriserne?
”Du skal også sørge for at tænde for alle dine radiatorer i boligen, så det ene rum ikke skal overkompensere for det andet. På dette tidspunkt af året (slut marts, red.) vil jeg som udgangspunkt sætte termostaten på to en halv”.
Her er de fem bedste spareråd fra SparEnergi.dk
På rådgivningstjenesten SparEnergi giver Energistyrelsen fem gode spareråd, som du nemt kan implementere i din hverdag:
1. Sænk temperaturen: Hvis du sænker temperaturen med én grad i hele huset, sparer du cirka fem pct. på varmeregningen.
Det er dog vigtigt, at du ikke slukker helt for varmen – det fører til højere forbrug hos dine naboer og risikerer at skabe både dårligt indeklima, fugt og i værste fald skimmelsvamp.
Temperaturen i boligen skal helst være mindst 18 grader for at undgå fugt.
2. Spar på vandet – især det varme: Prisen for en kubikmeter koldt vand er cirka 75 kr. Prisen for varmt vand er en del højere, da det koster 40-85 kroner at varme vandet op.
3. Indstil termostaterne ens: Har du flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive.
4. Træk gardiner for – og fra igen: Træk dine gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduesruderne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.
5. Hold 55 grader i din varmtvandsbeholder: Temperaturen i din varmtvandsbeholder bør være 55 grader for både at spare energi og undgå farlige bakterier.
Højere temperatur er spild af energi, og beholderen kalker hurtigt til. Går du og din familie ofte i bad, kan du nedsætte varmegraderne i varmtvandsbeholderen til 53 grader.