Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Hvornår skal du rydde sne som lejer?

Med vinter følger sne, slud og frost. Hvis du bor til leje i en bolig med egen indgang har du – også – pligt til at salte og rydde sne.

Udgivet den 11. december 2023

Når frosten sætter ind, følger ofte sne og isglatte veje – men hvem har ansvaret for at rydde og salte? Og hvornår skal man gøre det? Bliv opdateret på reglerne her – og vær med til at sikre en snetryg færden til og fra dit hjem.

Som udgangspunkt er det grundejeren, der skal rydde sne og salte på parkeringspladser, trapper, fortove samt gang-, og cykelstier, når vintervejret sætter ind. Det vil sige Heimstaden – eller ejerforeningen hvor, vi ejer grunden sammen med andre.

Læs også: Når frosten sætter sig: Sådan påvirkes dit indeklima

Bor du til leje i et rækkehus, tvillingehus eller parcelhus med egen indkørsel eller sti til hoveddøren, står Heimstaden for at rydde på fællesarealerne, mens det er din opgave at holde indkørsel og gangsti samt havegange sne- og isfri.

Hvornår skal du i gang med sneskovlen?

Reglerne er rimeligt klare: Der skal ryddes sne og saltes, så snart det har sneet, så både du og andre kan færdes sikkert uden risiko for at glide og falde.   

Det betyder ikke, at du skal haste hjem fra arbejde, når sneen daler. Du skal bare gøre det som noget af det første, når du er kommet hjem – medmindre du har givet naboens datter eller søn en mønt for at klare tjansen for dig!

Læs også: Når frosten sætter ind: Sådan påvirkes dit gulv

Du skal blot sørge for, at der som udgangspunkt er ryddet sne samt saltet eller gruset i tidsrummet 7-22 i hverdage og lørdage, samt 8-22 om søndagen.

Skal du ud at rejse, anbefaler vi, at du laver en aftale om snerydning med din nabo eller en ven. På den måde er du sikker på, at du kan leve op til dine “vinterpligter”, mens du er væk.
– Og samtidig kan det hjælpe til at holde tyvene væk, når dit hjem ser beboet ud.

Sneen du rydder, kan du med fordel placere under buske, hækken – eller i et hjørne på det grønne fællesområde, at det ikke er til fare eller gene for forbipasserende eller andre der færdes på fællesarealerne.

Hvad hvis du ikke rydder sne?

Først og fremmest risikerer du din egen, din families og besøgendes sikkerhed, hvis du undlader at rydde sne samt salte eller gruse.

Du kan også risikere at skraldemanden, pakkeposten eller leveringsbuddet nægter at hente dit skrald eller levere dine varer.

Skulle uheldet være ude og en person falder i din indkørsel fordi der ikke er skovlet sne, saltet eller gruset, kan du som boliglejer risikere at skulle betale erstatning.