Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Undgå mørke- og coronakuller

Udlængsel, coronatræthed og mørket trænger sig på ovenpå et år, der har været svært for de fleste. Med disse små tiltag kan du komme nemmere gennem en vinter i COVID-19’s tegn.

Udgivet den 1. december 2020

Vi befinder os i midt i COVID-19. I første fase indtraf krisen, og samfundet lukkede ned. I anden fase levede vi med det og blev kreative: speltbrød, morgensang med Philip Faber og ferie på Fanø.

Og nu er vi hér. Det er blevet december og corona-pandemien raser endnu – Det er mørkt og koldt, flere sidder hjemme på niende måned, andre er sendt hjem for anden eller tredje gang, mens vi alle sammen prøver at smile til hinanden gennem mundbindet.

Det er naturligt, at vores overskud har ramt et lavpunkt.

Og hvordan holder man gejsten oppe, når vi stadig er ramt af hensyn, restriktioner og rejseforbud?

Rikke Nørgaard Elster, psykolog hos onlineklinikken We.Care, giver her sine bedste hverdagstips til at undgå mørke- og coronakuller:

Lær noget nyt

“Det er oplagt at lære nyt, når du ikke kan have det socialliv, som du plejer. Du kan finde alt fra sprogkurser til yoga online, eller du kan læse bøger om et emne, der interesserer dig”, siger Rikke Nørgaard Elster.

Frisk luft og motion

At komme ud i luften styrker dit immunforsvar og dit sind og giver dig mere energi.

“En gå- eller løbetur selv i gråvejr og kulde giver dig det vigtige lys, som din hjerne har brug for. Er det ikke nok, kan en lysterapilampe være en hjælp”, siger Rikke Nørgaard Elster.

Skab en rutine

Måske COVID-19 er skyld i, at du arbejder hjemme, har mistet dit arbejdet eller er nødt til at isolere dig. Her er holdepunkter og rutiner løsningen.

Læs også: Undgå disse fem ting i opvaskemaskinen

“Stå op på samme tid og planlæg dagene, så du føler, at du gør noget for dig selv”, siger psykologen:

“Og læg planer i kalenderen, som du kan glæde dig til. Selvom det ikke er en sandstrand, er det skønt at se frem til sommerhustur med en god ven”.

Indfør bekymringstid

Med pandemien har vi oplevet et kontroltab, og hvis bekymringerne overvælder dig, indfør bekymringstid.

“Afsæt en halv time om dagen til at bekymre dig. Så har du tid til at få placeret tingene på de rette hylder, du tager dine bekymringer alvorligt og begynder måske at finde løsninger”, siger Rikke Nørgaard Elster, som opfordrer til at skrive bekymringerne ned på en blok, der ligger på natbordet, hvis de forstyrrer nattesøvnen. 

Ræk ud

COVID-19 er en del af vores hverdag, om vi vil det eller ej. Hold dit sociale liv intakt ved at finde nye måder at se dine venner og familie – især hvis du er ældre eller i risikozonen.

Læs også: Mød naboen: 42 boliger, ét hjem

“Det er ikke kun de andre, som skal komme til dig – du skal også række ud”, siger Rikke Nørgaard Elster:

“Sig det højt, hvis du er ensom, hvis du får kuller af at arbejde hjemme, mørket tynger dig, eller du savner børnebørnene. Tænk i løsninger fremfor at lukke dig inde – måske du kan Facetime med børnebørnene eller gå en tur med en god ven?”

Og en bonus……

Husk din nabo!

“Når du alligevel bager, så stik naboen en dåse julekager. Er din nabo udsat, så spørg, om du skal tage noget med, når du alligevel skal købe ind. Det betyder meget at vide, at du bliver tænkt på, og det er rart gøre noget for folk, som har det svært”, siger Rikke Nørgaard Elster. 

Og hvem ved – måske den gode nabogerning også går den anden vej.