Du kan stadig nå at overraske familien med lækkert julebag – vi deler nogle af vores yndlingsopskrifter, som du kan bage alene eller med de små.
Den lille danske småkage med hullet i midten har været en del af den danske juletradition i næste 200 år. Og det er der en god grund til. Overrask familien – eller måske din nabo – med en portion sprøde, nybagte vaniljekranse.
Ingredienser
1 vaniljestang – eller 1/2 tsk. Vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
200 g. stuetempereret, saltet smør
180 g. sukker
1 æg
250 g. hvedemel
75 g. mandelmel – eller mandler, som du blender til mel
Sådan gør du
- Smut mandlerne og blend til mel (med mindre du har købt færdig mandelmel)
- Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem sammen med lidt af sukkeret, så kornene skilles ad
- Bland vaniljesukker, sukker og det stuetempererede smør sammen – det bedste trick er at bruge hænderne (evt. med madlavningshandsker)
- Rør ægget med i og tilsæt til sidst mandelmel og hvedemel og ælt det sammen til en samlet masse
- Du kan enten bruge en kødhakker med kagejern til at forme kransemassen – eller komme dejen i en sprøjtepose med stjernetyl
- Kør dejen ud i strimler på en bageplade med bagepapir og skær dem i længder af cirka 8 cm. Det giver en god, ensartet diameter.
- Bag vaniljekransene 12-14 minutter ved 200 grader til de er let gyldne
- Afkøl vaniljekransene på en bagerist og lad dem køle helt af, inden du kommer dem i kagedåsen eller en anden lufttæt beholder.
Velbekomme!