Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Løb som livsstil – sådan kommer du i gang

Beatrice Lundblad brænder for at løbe og for at motivere andre til at sætte fart på fødderne. Få hendes bedste løbetips til, hvordan du finder motivationen til at komme i gang – og holder fast i den gode løbestil.

Udgivet den 23. september 2023

Vi giver ordet til Beatrice:

Løb har altid spillet en stor rolle i mit liv og min hverdag, og jeg vil næsten mene, at det mere er en livsstil end en form for træning for mig. Det er dér, jeg får inspiration, energi og samtidig kan løse de problemer, der opstår i mit hoved. Men frem for alt er det en optimal måde at komme ud i naturen på – uanset vejret. Kun få mennesker løber i silende regn, men det er faktisk virkelig behageligt at løbe i let regn.

(Artiklen fortsætter under billedet)

løbestil

Min rejse

Jeg har løbet i mange år, men det er først i løbet af de sidste seks år, at løbet virkelig har udviklet sig for mig. Inden da løb jeg altid samme rute på cirka syv kilometer og i samme tempo – år efter år. En dag tilmeldte jeg mig et løbekursus, som fik mig til at træde ud af min ’comfort-zone’.

Jeg blev opmærksom på, at det ikke er farligt at blive træt eller få åndedrætsbesvær i løbet af turen. Da jeg accepterede det faktorer, udviklede jeg mig i mit helt eget tempo – og det har også udviklet mig som menneske. Før troede jeg, at jeg skulle løbe hurtigere hver gang, men jeg indså, at både min krop og min psyke havde bedre af længere ruter i et mere anstændigt tempo.

Læs også: Tag de mindste med på efterårsbingo i naturen

Jeg startede med syv kilometer, rykkede mig til 10 kilometer, så 21 kilometer og nu løber jeg også marathondistancer på 42 kilometer. Det var vigtigt for mig at springe ud i det og udfordre mig selv – men det kræver planlægning, motivation og en vis position disciplin for at for at gøre løbet til en naturlig del af hverdagen.

For mig er løb en hobby. Jeg følger mange løbere på sociale medier og lytter til podcasts om emnet – både for at få energi og ny inspiration. Selv deler jeg ud af min viden, tips mm. på Instagramkontoen @lopterapi.

Hvorfor vil jeg løbe?

Du har sikkert læst flere artikler om, hvordan du kommer godt i gang med løb, hvorfor træning er vigtig for kroppen, og hvordan løb er en god måde at tabe sig på.

I stedet kunne jeg godt tænke mig, at du stiller dig selv spørgsmålet; ”Hvorfor vil jeg løbe?” – det gør det meget lettere at motivere dig selv og finde en god rutine for dit løb.

Jeg vil også gerne slå et slag for de langsigtede og holdbare løsninger og derigennem motivere folk til at sætte pris på at løbe. I stedet for at fokusere på det fysiske i at løbe, skal du i stedet tænke på, hvad løb kan gøre for din mentale sundhed – det er en form for hjernegymnastik.

(Artiklen fortsætter under billedet)

løb

Man skal føle sig glad og stolt over, at man kom ud ad døren, i stedet for at slå sig selv i hovedet over, at man ikke løb hverken hurtigt eller langt nok. Og husk på, at du løber for din egen skyld – ingen andres. Det vigtigste er, at du forsøger at finde glæden ved at løbe.

Hvis ikke du er vant til at løbe, håber jeg, at du kan bruge nogle af mine tips til at finde motivationen og springe ud i det. Hvis du derimod er en garvet løber, tror jeg muligvis stadig, at jeg kan bidrage med en række nye tips og måske et andet mindset.

Seks tips til det gode løb:

1. Tid

Hvornår på dagen foretrækker du at løbe? Prøv ikke bare at planlægge dit løb i forhold til planer med familien og arbejdstid. For lettere at kunne sætte pris på både løb og fritid, skal du være strategisk og lægge din træning på det tidspunkt på dagen, hvor din krop, din psyke og din motivation reagerer bedst.

Selvom jeg elsker at løbe, har jeg svært ved at slæbe mig ud på ruten om eftermiddagen. Der kan jeg ofte være en smule stresset og hævet i maven og kroppen efter en lang, stillesiddende dag på kontoret. Eftermiddagsløb giver mig sjældent dén ro, jeg får ved at løbe om morgenen.

Derfor planlægger jeg altid mine løb om morgenen. Der når jeg at nyde omgivelserne og oplever, hvordan dagen står op sammen med mig – uanset om jeg løber i skoven eller løber til arbejde.

Test af, hvilket tidspunkt på dagen, der passer dig og din krop bedst.

2. Planlægning og disciplin

Når du har fundet dit bedste løbetidspunkt på dagen, kan du gå videre til planlægning og disciplinen i at løbe. Afsæt f.eks. søndagen til at planlægge den kommende uge. Eftersom jeg bruger mange af mine tidlige morgener på at løbe, er mit mantra faktisk, at træningen starter aftenen før. Et ritual der får mig til at glæde mig til næste morgen.

Jeg spiser en god portion aftensmad – med god samvittighed – for at spare op på energikontoen til næste morgen og så tjekker jeg vejret, så jeg kan lægge det rigtige tøj frem. Kaffemaskinen gøres klar, og jeg stiller et glas mælk i køleskabet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

løb som livsstil

Jeg går i seng i ordentlig tid og prøver at tænke positivt på morgendagens løb. Måske jeg også visualiserer, hvordan jeg står stille og roligt op, tager mit løbetøj på, strækker ud og drikker min kaffe. På den måde bliver det mere en fornøjelse end en pine.  

3. Hjernegymnastik

Siden du er godt i gang med at læse denne artikel, formoder jeg, at du gerne vil blive motiveret til at løbe – eller interesserer dig for løb. Mange starter formentligt med at løbe af fysiske årsager.
Jeg vil bare også slå et slag for de mentale virkninger, som løbet bidrager til. En af mine store rollemodeller er hjerneforsker Anders Hansen.

Læs også: Mød naboen: Starten på et nyt, fælles hjem

Han beskriver helt tydeligt fordelene ved at løbe og sammenligner det med en form for hjernegymnastik. Gennem højintensitetstræning, som f.eks. løb, stiger dit dopaminniveau, der øger hjernens koncentrations- og belønningssystemer. Vi tænker mere klart under løb og får renset ud i hovedet. Det forklarer også, hvorfor jeg tit løser mine problemer ved at løbe – jeg tænker kreativt og får mange gode idéer til arbejde i løbet af sådan en tur.

4. Motiverende ruter og god musik  

Udnyt de omgivelser, du befinder dig i. Føler du dig træt i kroppen, eller trænger du til en hård træning? Vælg din løberute derefter – det motiverer dig ekstra at løbe i omgivelser, der passer til dit tempo. Jeg kalder det symbolsk motivation. At løbe i et smukt landskab – eller midt i byen – kan forvandle trætheden i kroppen med ét. Find de ruter, der motiverer dig.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Et andet tip er at have en god playliste på Spotify, især til de hårde træninger. Start evt. med at lytte til en podcast, men når kroppen har brug for et spark energi – så sætter du din gode playliste på!

5. Transportløb

At løbe til og fra noget er en genial måde at starte løbet op på. Det kræver en god rygsæk, der sidder godt til både for og bag. Løb til eller fra arbejde, hjem fra et familiearrangement eller løb til en kaffeaftale med din veninde – du kan helt sikkert låne et bad og et håndklæde, hvis ikke du vil sidde i dit træningstøj.
Det er en perfekt måde at få fyldt op på endorfinniveauet, samtidig med at du får klaret dit træningspas.

6. Målsætning

Bryd din overordnede målsætning ned til delmål – det skal føles realistisk og opnåeligt. Du kan evt. også tilmelde dig til et større løb, der måske er seks måneder væk, så du kan træne mod et mål.
Del de seks måneder op i tre faser og definér dine mål for hver fase. Det kunne være at løbe to til tre gange om ugen i et behageligt tempo i de første to måneder.
Derefter kan du sætte et nyt mål om at øge distancen – og næste mål kunne være at øge tempoet. Men tag det i dit eget tempo, og pas på med skader.

Læs også: Derfor bør du lufte ud – hver dag

Der er ikke behov for at løbe hurtigt under alle ugens træningspas, men prøv at udvælge én dag om ugen, hvor du tør udfordre dig selv.

Jeg håber, du har fundet motivationen til at begynde på at løbe. Og husk, at du gør det for din egen skyld – ingen andres. Du bestemmer, hvordan du vil organisere dine træninger, din hverdag og dine mål.

Held og lykke med løbet!

Om Beatrice

  • Navn: Beatrice Lundblad
  • Alder: 42 år
  • Familie: Kæreste og to børn, Adéle 10 år og Frank seks år
  • Privat: Bor i et nyopført rækkehus i Skarpnäck, en forstad til Stockholm
  • Job: Marketing Manager hos Heimstaden Sverige siden februar 2020
  • Følg Beatrice på Instagram: @lopterapi

Alle billeder i artiklen tilhører Beatrice Lundblad.