Brug Google til at oversætte siden. Heimstaden er ikke ansvarlig for oversættelsen.

Forskøn din have med bi-venlige planter

Giv plads til bierne og blomsterne – og få en smuk have, der summer af liv. Læs vores guide til blomster og planter, som bierne særligt godt kan lide.

Udgivet den 20. juni 2022

En tydelig markør for at sommeren har gjort sit indtog, er den livlige summen af bier, der samler nektar i blomster og planter.

Bierne er et af de vigtigste nyttedyr for vores økosystem, for hvis der ikke er bier til at bestøve blomster, planter og træer, visner de. Samtidig giver bestøvningen også bedre afgrøder og bidrager til, at bær, frugter og nødder smager af mere. 

Læs også: Byg dit eget insekthotel

Desværre er antallet af bier på tilbagetog over hele verden, og det kan få alvorlige konsekvenser for plantelivet. Derfor er det godt – og bæredygtigt – at hjælpe bierne på vej med blomster og planter, som hjælper bierne med at samle pollen. 

Disse blomster og planter tiltrækker bier og humlebier via deres duft, farve og smag:

  • Honningurt
  • Georginer
  • Margueritter
  • Asters
  • Kaprifolie
  • Lavendel
  • Purpursolhat
  • Krydderurter, som oregano, timian, rosmarin og salvie.

(artiklen fortsætter under billedet)

Bier er også glade for frugt og bærblomster – selv jordbærplanter i altankassen kan gøre en forskel. 

Ingen grøntsager uden bestøvning?

Vidste du, at mange af de frugter og grøntsager, vi spiser, kun eksisterer på grund af de insekter, som bestøver dem? En tredjedel af den grønne mad, vi spiser, har nemlig brug for bestøvning fra bier for overhovedet at kunne gro. 

Planterne bruger bestøvning til reproduktion, og det sker hovedsageligt ved, at insekter som bier og humlebier leder efter mad på blomsterne og suger pollen til sig. Herefter flyver de videre til næste blomst, hvor de leder efter mad, og sådan bliver pollen spredt. 

Læs også: Sådan spotter du nattehimlens stjerner

Pollen kommer fra hanorganet på planten og skal overføres til hunorganet på en anden plante, for at den kan blive befrugtet og formere sig.

Sygdomme og sprøjtemidler påvirker dog bierne i svær grad, og det fører til færre bier og bi-død. 

Heldigvis kan vi hjælpe dem ved at plante blomster og planter, som bierne og humlebierne elsker.